1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У ISW розкрили мотиви заяви Путіна про відновлення російської ракетної програми
У ISW розкрили мотиви заяви Путіна про відновлення російської ракетної програми

У ISW розкрили мотиви заяви Путіна про відновлення російської ракетної програми

28 червня 2024 року на засіданні Ради безпеки РФ Володимир Путін віддав розпорядження про початок виробництва та розгортання ракет малої та середньої дальності. Російський лідер обґрунтував своє рішення передбачуваним порушенням США Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД) та згадав про нещодавні військові навчання США з Філіппінами та Данією.

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Путін послався на два конкретні випадки: навчання з Філіппінами 11 квітня і з Данією 3-5 травня 2024 поблизу острова Борнхольм. За його словами, в обох навчаннях використовувалася пускова установка середньої дальності (MRC) Typhon, здатна запускати ракети SM-6 (дальність до 370 км) та Tomahawk (дальність близько 2500 км).

Ракета Tomahawk

Аналітики розглядають цю заяву як частину ширшої стратегії Кремля щодо тиску на Захід. Вони вважають, що Путін використовує ці навчання як привід для кампанії, спрямованої на перешкоджання західній військовій допомозі Україні.

Експерти ISW зазначають, що Кремль неодноразово апелював до загрози ядерної конфронтації між Росією та Заходом протягом усього повномасштабного вторгнення в Україну. Ця тактика особливо активно використовується під час ключових моментів політичних дискусій на Заході щодо подальшої військової допомоги Україні.

Важливо відзначити історичний контекст: США вийшли з ДРСМД 2 серпня 2019 року після того, як Росія порушила договір, розробивши та випробувавши ракету 9М729. Росія, своєю чергою, призупинила свою участь у договорі 2 лютого 2019 року.

Ядерна зброя РФ

Аналітики також припускають, що цією заявою Путін може намагатися "вислужитися" перед Китаєм, Північною Кореєю та В'єтнамом, прагнучи залучити їх до союзників для створення "нової євразійської безпекової архітектури".

Крім того, раніше голова комітету оборони російської Держдуми Андрій Картаполов заявив, що Росія може скоротити час ухвалення рішення на застосування ядерної зброї, передбачений офіційною доктриною.

Теги по теме
Владимир Путин
Источник материала
Поделиться сюжетом