У Конгресі закликали дозволити Україні бити ATACMS углиб території Росії
У Конгресі закликали дозволити Україні бити ATACMS углиб території Росії

У Конгресі закликали дозволити Україні бити ATACMS углиб території Росії

У Конгресі США закликали адміністрацію президента Джо Байдена зняти з України усі обмеження щодо застосування американської зброї. Зокрема, американські законодавці вважають, що Вашингтон мусить дозволити українським військовим використовувати ATACMS для ударів по військових об'єктах вглибині Росії.

Цю вимогу, яку підтримують представники обох партій, озвучив під час слухань у Конгресі конгресмен-республіканець Томас Кін. Про це повідомляє "Голос Америки".

Під час свого виступу Кін розкритикував адміністрацію чинного президента за "напівзаходи" у випадку з війною Росії проти України.

"Зміна політики щодо дозволу Україні вражати цілі на російській території відбулася після того, як російські війська відкрили новий фронт поблизу Харкова. І навіть тоді адміністрація вдалася до напівзаходів. Політику було переглянуто, але загалом Конгрес досі не розуміє, якою саме є ця політика", – зазначив Кін.

Він вважає недостатнім і нещодавній дозвіл США Україні вражати цілі на території РФ на відстань до 100 км вглибину. Конгресмен припустив: за таких обмежень українські військові не зможуть уразити значну кількість російських авіабаз, звідки злітають російські військові літаки для ударів по Україні.

"Останні звіти вказують на те, що адміністрація обмежує використання американської зброї на території Росії в межах 100 км від кордону України. Що значно менше повного радіуса дії ATACMS , який становить понад 300 км. Скільки російських авіабаз знаходяться в зоні дії ATACMS , які адміністрація не дає вразити Україні?" – адресував конгресмен запитання до помічника держсекретаря США з питань Європи Джеймса О'Браєна.

Представник Держдепу у відповідь зауважив: встановлені обмеження вже не раз переглядалися – і якщо Росія спробує розширити наступ, це відбудеться знову.

"Нашим пріоритетом було надати зброю та зосередити її в областях найбільш гострої необхідності. Отже, спершу це була територія, де Росія проводила наступ під Харковом. І тепер, як сказав минулого тижня Джейк Салліван, якщо Росія спробує розширити цей фронт, Україні буде дозволено досягати цілей на більшій відстані", – зазначив він.

Щодо кількості авіабаз держави-агресорки, до яких Україна не може "дотягнутися" через поточні обмеження, він не зміг назвати точних цифр, однак наголосив, що попередні дозволи вже боляче вдарили по РФ.

"Якщо говорити про конкретні цифри, то я думаю, що нам потрібно залучити військового представника для окремого обговорення. Але загалом ми спостерігаємо різкі зміни в здатності Росії підтримувати свою кампанію проти України через втрату об'єктів в зоні, де дозволено вести вогонь", – резюмував О'Браєн.

Нагадаємо, 13 червня Байден дав відповідьна запитання, чи дозволять США бити ракетами ATACMS по РФ. Він нагадав, що Штати вже дозволили удари по військових цілях на території Росії вздовж кордону з Україною. Однак це не стосується далекобійної американської зброї, такої як ракети ATACMS: у цьому питанні позиція Вашингтона залишається незмінною.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом