1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Відома дієта для зміцнення здоров’я, якою сьогодні користуються мільйони людей, існувала 4000 років тому
Відома дієта для зміцнення здоров’я, якою сьогодні користуються мільйони людей, існувала 4000 років тому

Відома дієта для зміцнення здоров’я, якою сьогодні користуються мільйони людей, існувала 4000 років тому

Ще 4000 років тому жителі Середземномор’я знали, що їм корисно. Нове дослідження показало, що стародавні сирійці харчувалися подібно до того, що ми зараз називаємо середземноморською дієтою, яку сьогодні рекламують за її багато переваг для здоров’я.

«Стара фраза «ти — це те, що ти їси» тут справді вірна», — сказав Елані Співак на Inverse хімік-археолог Левенського університету Бенджамін Фуллер. «Методика аналізу співвідношення стабільних ізотопів дозволяє безпосередньо визначити тип харчових груп, які були фактично спожиті».

Дослідники використовували цю техніку на великих наборах даних археологічних ізотопних вимірювань, щоб вивчити історію поселення Телль-Твейні в Сирії. Протягом бронзового та залізного віків це місце було головною гаванню для Угаритського королівства. Набір даних включав ізотопні вимірювання 410 насіння рослин, а також 16 людських і 210 інших тваринних кісток за період з 2600 по 333 рік до нашої ери.

Відносно низькі рівні ізотопів азоту 15, виміряні в останках людей, натякали на те, що вони час від часу споживали м’ясо, що свідчить про те, що жителі Телль-Твейні покладалися на своїх домашніх тварин переважно для роботи, молока та вовни. Зокрема, між 2000 і 1600 рр. до н.е. їхня дієта складалася переважно з цільного зерна, фруктів і овочів, включаючи велику кількість оливок і винограду.

«У раціоні людини було відносно мало тваринного білка, і його можна порівняти з тим, що сьогодні вважається типовою середземноморською дієтою, яка складається з хліба (пшениці/ячменю), оливок, винограду, бобових, молочних продуктів і невеликої кількості м’яса», — пишуть Фуллер та його колеги. у своїй газеті.

Хоча їхня залежність від споживання рослин, можливо, виникла через необхідність, звільнивши своїх тварин для інших цілей, співвідношення м’яса, фруктів, зерна та овочів все ще виявляється найздоровішим варіантом на сьогодні як для нашого власного добробуту, так і для навколишнього середовища.

Високий рівень ізотопів вуглецю 13 у збереженому насінні свідчить про те, що посіви Tell Tweini добре доглядали та поливали протягом усієї історії цього місця. Використання тваринного гною також пояснює високий рівень ізотопів азоту 15, знайдених у рослинах.

Дієта населення Тель-Твейні відрізняється від дієти людей у ​​Середземному морі сьогодні: незважаючи на те, що вони розташовані менш ніж за два кілометри (трохи більше милі) від узбережжя, і незважаючи на те, що в Тель-Твейні виловлено велику різноманітність риби, люди там протягом середній бронзовий вік, здається, не споживав багато їжі з моря. Також вони не їли багато з інших водних шляхів.

Члени стародавнього суспільства, мабуть, могли виробляти достатньо їжі зі своїх врожаїв, що вказувало на те, що їхня земля була родючою. Це корелює з відомим у регіоні виробництвом оливкової олії.

«Розкопки на цьому місці свідчать про те, що виробництво оливкової олії стало основною економічною діяльністю Телль-Твейні, і споруди, пов’язані з цією діяльністю, можна було знайти в кожному будинку за часів залізного віку», — пояснюють Фуллер і команда.

Невдовзі після 1200 року до нашої ери Угарит занепав. Падіння королівства пояснювалося неврожаями, соціальними заворушеннями та голодом у всьому регіоні, але невдовзі знову з’явилися ознаки видобутку нафти Телль Твейні без ознак стресу в ізотопах рослин.

«Ми можемо зробити висновок, що жителі Телль-Твейні справлялися з підвищеною посушливістю в цей період дуже добре, а в більшості випадків навіть краще, ніж в інших тогочасних поселеннях», — кажуть дослідники.

Ці висновки показують, що середземноморська дієта допомагала людству підтримувати життя протягом тисячоліть. Але ця дієта також виникла в родючому середовищі з відносно стабільним кліматом.

«Угарит… став свідком незначного переселення після його руйнування в пізній бронзовий вік», — зазначають Фуллер та його колеги. «Дослідження щодо того, чи менш сприятливі умови навколишнього середовища, чи відсутність адаптаційних стратегій серед його мешканців зіграли ключову роль щодо Телль Твейні, вимагає подальшого дослідження». Це дослідження було опубліковано в PLOS ONE .

Источник материала
Поделиться сюжетом