1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Випробування показують, що таблетки кетаміну полегшують важку депресію
Випробування показують, що таблетки кетаміну полегшують важку депресію

Випробування показують, що таблетки кетаміну полегшують важку депресію

Нова таблетка, яка повільно вивільняє кетамін, може лікувати людей з важкою депресією, не викликаючи у них психоделічних побічних ефектів препарату, яким часто зловживають, свідчать результати перших випробувань у понеділок. Вперше розроблений у 1960-х роках як анестетик, галюциногенний і дисоціативний ефекти кетаміну призвели до того, що він став популярним наркотиком під назвою «Special K».

Проте все більше досліджень показали, що кетамін ефективний для приблизно чверті людей, які страждають від депресії, які не бачать користі від звичайних антидепресантів. У багатьох країнах кетамін роками призначають від депресії. У березні американський мільярдер Ілон Маск заявив CNN, що він регулярно вживає невелику кількість прописаного кетаміну, тому що це «корисно для виходу з негативного настрою».

Препарат давно вводять внутрішньовенно в клініках, але нещодавно назальний спрей із похідним під назвою ескетамін набув популярності. Обидва можуть викликати у пацієнтів такі побічні ефекти, як дисоціація, високий кров’яний тиск і прискорене серцебиття. Є також побоювання, що медичне використання препарату може перерости в зловживання.

Пігулка, описана в журналі Nature Medicine в понеділок, розщеплюється в печінці понад 10 годин, повідомив AFP провідний автор дослідження Пол Глю.

«Дійсно цікавий відгук пацієнтів — це відсутність побічних ефектів — ні ейфорії, ні дисоціації», — сказав дослідник з Новозеландського університету Отаго. «Я не думаю, що ці таблетки сподобаються людям, які зловживають кетаміном».

Альтернатива електрошоку

У фазі 2 дослідження взяли участь понад 270 людей з депресією, які раніше пробували в середньому чотири різні антидепресанти. Згідно з дослідженням, більш ніж у половини людей, які приймали таблетки кетаміну, відбулася ремісія депресії, тоді як у 70 відсотків групи плацебо через 13 тижнів спостерігався рецидив.

Джулейн Аллан, експерт із психічного здоров’я та залежності з австралійського Університету Чарльза Стерта, яка не брала участі в дослідженні, похвалила випробування, підкресливши, що необхідні додаткові дослідження. Кетамін діє не на всіх, і «позитивний ефект може з часом зникати», сказала вона AFP. Мішель Хофманн, психіатр з лікарень Женевського університету, сказав, що в медичному співтоваристві існує «справжній ентузіазм» щодо потенціалу кетаміну для лікування депресії.

«Пацієнтам, які не реагують на звичайні ліки, кетамін пропонує спосіб уникнути електрошокової терапії», — сказав він AFP.

Доведено, що це крайнє лікування, яке включає в себе посилання електричного струму через мозок, є ефективним. Але це може спричинити втрату пам’яті, і деякі пацієнти бояться процедури, побачивши її зображення у таких фільмах, як «Пролітаючи над гніздом зозулі».

Побоювання «кризи опіоїдного типу»

Деякі психіатри не наважуються призначати кетамін для лікування депресії, побоюючись, що їхні пацієнти можуть зловживати цим препаратом. Минулого року актор «Друзів» Меттью Перрі став останнім резонансною смертю від передозування кетаміну. Поліція США з’ясовує, як Перрі отримав дози, які спричинили його смерть – як повідомляється, йому не проводили сеанс інфузії під наглядом протягом кількох днів.

Одна з потенційних переваг швидкодіючого кетаміну, яка була виявлена ​​в попередніх дослідженнях, полягає в тому, що він може допомогти пацієнтам, які планують покінчити життя самогубством. Але існує «правдоподібне занепокоєння, що широке використання кетаміну може спровокувати нову кризу опіоїдного типу», – сказав оксфордський дослідник Ріккардо Де Джорджі в редакційній статті BMJ за 2022 рік.

Позбавивши кетамін від побічних ефектів, яких прагнуть деякі відвідувачі вечірок, таблетки з уповільненим вивільненням могли б полегшити деякі з цих проблем. Існували деякі побічні ефекти від таблеток, найпоширенішими були головний біль, запаморочення та тривога.

Потрібні додаткові дослідження, включаючи фазу 3 випробувань, перш ніж препарат зможуть переглянути національні медичні агентства, тобто пройде принаймні два-три роки, перш ніж пацієнти зможуть потенційно отримати доступ до таблеток, сказав Глю.

Источник материала
Поделиться сюжетом