1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Знайшли перший ефективний препарат для лікування апное сну
Знайшли перший ефективний препарат для лікування апное сну

Знайшли перший ефективний препарат для лікування апное сну

Учені Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго мають гарні новини: препарат, який досі використовували при лікуванні діабету 2-го типу, є ефективним лікарським засобом у випадку апное. І це перші ліки, які показали себе настільки добре у випадку апное.

Тирзепатид – ліки проти апное

Передусім варто пояснити про саму недугу. Синдром обструктивного апное сну – розлад, який характеризується повторюваними епізодами нерегулярного дихання внаслідок повної або часткової блокади верхніх дихальних шляхів. Небезпека цього стану у тому, що він може призвести до зниження рівня кисню в крові, а також підвищення ризику серцево-судинних ускладнень, зокрема гіпертонії.

Дослідження, яке уже опублікували у New England Journal of Medicine, свідчить про потенціал тирзепатиду для покращення якості життя людей, які страждають від синдрому обструктивного апное сну.

Це нова, важлива віха в лікуванні синдрому обструктивного апное сну. Тирзепатид пропонує новий багатообіцяючий терапевтичний варіант, який усуває як респіраторні, так і метаболічні ускладнення від недуги
– зазначив учений Атул Малхотра.

Деталі дослідження

Кількість пацієнтів із цим синдромом у всьому світі наближається до 936 мільйонів. Тож нові шляхи подолання недуги є важливими і необхідними.

У третій фазі досліджень дієвості тирзепатиду взяли участь 469 учасників з 9 країн із помірним та важким обструктивним апное сну, в яких діагностовано клінічне ожиріння.

Пацієнтам вводили 10 або 15 міліграмі препарату ін'єкційно або плацебо – залежно від того, до якої групи вони входили (жоден з учасників не знав до якої входить він).

Вплив тирзепатиду оцінювали упродовж 52 тижнів.

Ефективність препарату

Тирзепатид допоміг значно зменшити кількість перерв дихання під час сну, що є ключовим показником, який використовується для вимірювання тяжкості захворювання.

Це покращення було набагато більшим, ніж те, яке спостерігали в учасників, які отримували плацебо.

Також уені виявили, що терапія покращила інші аспекти, пов'язані з обструктивним апное сну, як-от зменшення факторів ризику серцево-судинних захворювань і зниженням маси тіла. Щодо побічних реакіцій на препарат, найпоширенішими були легкі проблеми зі шлунком.

У майюутньому вчені планують провести клінічні випробування щодо вивчення довгострокових ефектів тирзепатиду.

Теги по теме
Здоровье Медицина Лечение
Источник материала
Поделиться сюжетом