1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зонд NASA Juno виявив лавові озера на вулканічному супутнику Юпітера Іо
Зонд NASA Juno виявив лавові озера на вулканічному супутнику Юпітера Іо

Зонд NASA Juno виявив лавові озера на вулканічному супутнику Юпітера Іо

Місія НАСА «Юнона», можливо, спочатку була пов’язана з Юпітером, але в її розширеній місії космічний корабель спостерігає за супутниками газового гіганта — і він робить кілька досить цікавих відкриттів. Його остання знахідка? Місяць Юпітера Іо покритий «вогнедишними» лавовими озерами.

Використовуючи інструмент Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM), проєкт Італійського космічного агентства, який спочатку використовувався для спостереження за густими хмарами Юпітера, Юнона зробила інфрачервоні зображення цих озер, усіяних поверхнею Іо, на яких видно гарячі кільця лави, що оточують прохолодніша скоринка. На зображеннях кільця яскраво-білі з температурою від 450 до 1350 градусів за Фаренгейтом (232 і 732 градуси за Цельсієм). Інша частина озера набагато прохолодніша, її температура становить приблизно мінус 45 градусів за Фаренгейтом (мінус 43 градуси за Цельсієм). 

«Тепер ми маємо уявлення про найпоширеніший тип вулканізму на Іо: величезні озера лави, де магма піднімається і опускається», — сказав Алессандро Мура, співдослідник Juno з Національного інституту астрофізики в Римі. заява. «Кірка лави змушена розриватися об стінки озера, утворюючи типове кільце лави, яке можна побачити в лавових озерах Гавайських островів».

Провідна гіпотеза полягає в тому, що магма піддається підняттю в цих лавових озерах, викликаючи підйом і опускання озер. Коли кора торкається стінок озера, висота яких може досягати сотень метрів, тертя руйнує її, оголюючи лаву вздовж краю озера. Вторинна гіпотеза припускає, що магма спливає в середині озера, штовхаючи кору назовні, поки вона не опускається вздовж краю озера, знову оголюючи лаву та утворюючи ці лавові кільця.

Дослідникам ще є багато чого для вивчення Іо, особливо коли справа стосується інфрачервоних зображень Юнони. «Ми тільки починаємо вивчати результати JIRAM, отримані в результаті близьких прольотів навколо Іо в грудні 2023 року та лютому 2024 року», — сказав у заяві Скотт Болтон, головний дослідник Юнони з Південно-Західного науково-дослідного інституту в Сан-Антоніо.

«Поєднуючи ці нові результати з довгостроковою кампанією Juno з моніторингу та картографування вулканів на ніколи раніше не бачених північному та південному полюсах Іо, JIRAM виявляється одним із найцінніших інструментів для вивчення того, як працює цей змучений світ».

Источник материала
Поделиться сюжетом