Білл Гейтс каже, що штучний інтелект допоможе досягти кліматичних цілей
Білл Гейтс каже, що штучний інтелект допоможе досягти кліматичних цілей

Білл Гейтс каже, що штучний інтелект допоможе досягти кліматичних цілей

Білл Гейтс стверджує, що штучний інтелект буде радше допомагати, ніж перешкоджати досягненню кліматичних цілей, попри зростальне занепокоєння, що збільшення нових центрів обробки даних може виснажити запаси зеленої енергії.

Філантроп і співзасновник Microsoft сказав журналістам, що штучний інтелект дозволить країнам використовувати менше енергії, навіть якщо їм потрібно більше центрів обробки даних, зробивши технології та електромережі більш ефективними.

Гейтс применшив побоювання щодо впливу штучного інтелекту на клімат на тлі зростаючого занепокоєння, що технологічний прорив може призвести до зростання попиту на енергію та, як наслідок, потребуватиме більше викопного палива.

«Давайте не будемо переборщувати, — сказав Гейтс. «У крайньому разі центри обробки даних збільшують [попит на енергію] на 6%, але, ймовірно, лише на 2-2,5%. Питання в тому, чи прискорить ШІ скорочення більш ніж на 6%? І відповідь: звичайно».

Згідно з підрахунками Goldman Sachs, для обробки запиту, який виконується через інструмент чат-бота AI ChatGPT, потрібно майже в 10 разів більше електроенергії, ніж для пошуку в Google, що може означати, що викиди вуглецю від центрів обробки даних зростуть більш ніж удвічі за десятиліття між 2022 і 2030 роками.

Деякі експертні оцінки стверджують, що збільшення кількості центрів обробки даних штучного інтелекту може призвести до зростання попиту на електроенергію до 10% у розвинених країнах після багатьох років зниження споживання енергії через підвищення ефективності.

Гейтс сказав журналістам на лондонській конференції, організованій його венчурним фондом Breakthrough Energy , що додатковий попит, створений центрами обробки даних ШІ, швидше за все, буде відповідати новим інвестиціям у зелену електроенергію, оскільки технологічні компанії «серйозно готові» платити додатково за використання чистих джерел електроенергії. щоб «сказати, що вони використовують зелену енергію».

«Технічні компанії — це ті, хто готовий платити премію та допомагати розвивати зелену енергетику», — додав він.

Breakthrough Energy інвестувала у понад 100 компаній, які займаються енергетичним переходом. Гейтс також є великим інвестором у штучний інтелект через Gates Foundation Trust, який інвестує близько третини своїх статків у розмірі 77 мільярдів доларів (61 мільярд фунтів стерлінгів) у Microsoft. У свою чергу, Microsoft є найбільшим зовнішнім інвестором у творця ChatGPT OpenAI і вбудувала набір інструментів AI у свою операційну систему Windows під брендом Copilot.

Але його віра в те, що штучний інтелект може зрештою скоротити викиди вуглецю, не є чимось незвичайним. У лютому рецензована стаття в Nature Scientific Reports стверджувала, що генеративний штучний інтелект виробляє від 130 до 2900 разів менше CO 2 для виконання простих письмових та ілюстраційних завдань, ніж якби їх виконувала людина.

Технологія AI також більш безпосередньо вплинула на викиди. У 2016 році, лише через кілька років після придбання британської лабораторії штучного інтелекту DeepMind, компанія Google оголосила , що змогла використати технологію глибокого навчання цієї лабораторії, що зароджується, щоб скоротити витрати на охолодження на 40% у своїх центрах обробки даних. За словами Google, центри обробки даних повинні споживати на 15% менше електроенергії для всіх завдань, не пов’язаних з ІТ.

Але енергоспоживання центру обробки даних є лише частиною занепокоєння щодо впливу штучного інтелекту на викиди вуглецю. У власному звіті Microsoft про викиди компанія каже, що її «третя область», або непрямі, викиди розвиваються в неправильному напрямку, частково через вплив будівництва нових центрів обробки даних по всьому світу – завдання, яке поки що неможливо виконати за допомогою відновлюваної енергії. електрика.

Розвиток штучного інтелекту на пристрої, продемонстрований Microsoft через свої нові комп’ютери Copilot+ і Apple завдяки «Apple Intelligence» для Siri, також каламутить воду: великі компанії можуть взяти на себе зобов’язання купувати всю свою електроенергію з відновлюваних джерел. , але вони не можуть дати те саме обіцяння своїм клієнтам, чиї нові пристрої є значно енергоємнішими, ніж вони були б за інших умов.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны