Як український автобус на виставці Busworld отримав Золоту медаль
Як український автобус на виставці Busworld отримав Золоту медаль

Як український автобус на виставці Busworld отримав Золоту медаль

Цього дня 14 років тому корпорація «Еталон» представила свою новітню модель – міський автобус з низькою підлогою середнього класу БАЗ А1110 «Ромашка». Світову прем’єру на міжнародній автобусній виставці Busworld відзначили Золотою медаллю.

Автобус з низькою підлогою, завдовжки 10,7 м був розроблений у власному НДІ Бориспільського автозаводу, яке розташовувалося у Львові. Несівний кузов машини створили з урахуванням сучасних світових тенденцій.

 

У ньому використали високоякісні комплектуючі, зокрема німецького та італійського виробництва. А от скло, гумотехнічні та ряд інших деталей були українського походження, але їх виготовили за західними технологіями.

 Кузов автобуса, розрахований на 98 пасажирів, мав 27 місць для сидіння плюс місце для інвалідного візка. Втім, був розроблений і варіант на 108 пасажирів та 22 місця для сидіння.

Ключовою особливістю автобуса була змінена висота рівня підлоги. На зупинках завдяки пневматичній підвісці він міг присідати на 80 мм. Швидку посадку-висадку пасажирів забезпечували три двері з пневматичним приводом: передні та середні – двостулкові, задні – одностулкові.

У конструкції шасі автобуса знайшли найширше застосування вузли та агрегати від провідних світових виробників. На представленому зразку було встановлено 6-циліндровий турбодизель Hino (Євро3) індійського виробництва – робочим об’ємом 5,76 л та потужністю 183 к. с. З ним було змонтована механічна 6-ступенева коробка передач ZF. Як альтернатива планувалася також установка й 4-циліндрового турбодизеля Deutz (4,76 л; 214 к. с.) у парі з автоматичною коробкою передач Allison.

Заявлені витрати пального в міському режимі становили 28 л на 100 км, а максимальна швидкість досягала 80 км/год.

На жаль, БАЗ А1110 «Ромашка» з низки причин так і не пішов у серію. Сьогодні корпорація «Еталон» продовжує працювати над новими міськими автобусами – і тому приклад 12-метрова модель з низькою підлогою А12210 «Астра» стандарту Євро 6, яка вже пройшла низку сертифікаційних випробувань.

Источник материала
Поделиться сюжетом