Що таке LTE і чим ця технологія відрізняється від 4G?
Що таке LTE і чим ця технологія відрізняється від 4G?

Що таке LTE і чим ця технологія відрізняється від 4G?

Кожен, хто користувався мобільним телефоном, випущеним після 2011 року, напевно помічав літери LTE у верхній частині екрана або в налаштуваннях системи. Портал makeuseof.com розповів, що вони означають, і чим LTE відрізняється від інших стандартів зв’язку.

Що таке LTE

LTE – це абревіатура від Long Term Evolution. Так називається стандарт бездротового передавання даних, який дає змогу займатися інтернет-серфінгом, відвідуванням різноманітних сайтів, переглядом стрічок у соціальних мережах і багатьом іншим.

Однак частіше LTE знають під назвою 4G або 4G LTE. Саме тому в рядку сповіщень смартфонів іноді з’являються ці літери.

Чим LTE відрізняється від 4G

Спочатку стандарт LTE позиціювався як наступник третього покоління бездротових протоколів комунікації (3G), однак він не відповідав вимогам, які поставила Міжнародна сопілка електрозв’язку. На думку регулятора, справжня мережа 4G (на кшталт LTE Advanced) повинна підтримувати передачу даних на швидкості мінімум 1 Гбіт/с. Звичайний LTE може запропонувати лише 100 Мбіт/с.

У результаті з’явився стандарт LTE Advanced, який був створений з урахуванням більш просунутих технологій. Міжнародний союз електрозв’язку офіційно визнав його 4G. Звичайний LTE ж називають 4G скоріше за звичкою, тому що він був значним апгрейдом після 3G.

Як працює LTE

LTE використовує специфічні радіочастоти й спектри, які різняться залежно від мобільного оператора, пристрою і регіону. А ці відмінності впливають на швидкість і продуктивність зв’язку. Деякі оператори також пропонують поліпшені версії LTE, такі як LTE+, 4G+ або LTE-A. Теоретично вони досягають заповітної швидкості в 1 Гбіт/с.

Яку швидкість у середньому має LTE

Як правило, швидкість завантаження LTE варіюється від 20 до 150 Мбіт/c; швидкість вивантаження даних становить від 5 до 50 Мбіт/c. Для контексту, нижче – маленька таблиця, де наведено швидкості всіх популярних стандартів зв’язку.

  • 3G – до 2 Мбіт/с.
  • LTE – до 100 Мбіт/c.
  • 4G (LTE Advanced) – до 1 Гбіт/с.
  • 5G – до 10 Гбіт/с і більше.
Источник материала
Поделиться сюжетом