Учебка. Що вам треба прямо зараз
Учебка. Що вам треба прямо зараз

Учебка. Що вам треба прямо зараз

Інструктори та навчальні центри бувають різні, а ваші потреби – ні.
#

Маю трішки часу, шановні читачі. Спробую пригадати для вас ті речі, що знадобились мені в учебці. Вірю, комусь серед вас це знадобиться точно.

Але є одне «але». Історія кожного буде відрізнятися. Навіть в рамках однієї учебки, здавалося б, сусідні батальйони або навіть роти можуть мати свої певні правила і можливості. Особливо те, що стосується електрики, користування мобілками і т.д.

Ну і, звичайно ж, пора року важлива. Людина, що прийшла влітку, матиме зовсім інший досвід за людину, яка прийшла взимку.

Отже, пишу перелік для тих, у кого ще є час скластись і підготуватись. А якщо ви разів п'ять проігнорували повістку і вже перебуваєте у розшуку – скоріш за все, перевірка документів-бус-ТЦК-учебка і цей перелік будете передавати рідним, щоб склали посилочку на «Нову пошту»...

Ок, досить лірики. Поїхали по групам необхідних речей. Беремо з собою:

Гігієна

  • туалетний папір;
  • зубна паста та щітка;
  • сухі носові серветки (за потреби);
  • вологі серветки (мінімум – одна велика пачка);
  • мило;
  • мило для прання (так, це окремо);
  • шампунь/гель для душа;
  • дезодорант;
  • рушник;
  • предмети для гоління;
  • ножиці чи/та кусачки для нігтів.

Сюди ж в гігієну - вписуємо резинові капці. Брати з собою обов'язково! І не одноразові в'єтнамки, а з литої резини. Вони довше протягнуть та ноги будуть цілі. І пару мотків шнурів для білизни з десятком прищепок, дуже раджу.

Цирк, телевізор, «Кривбас» та інші критично-стратегічні заброньовані.

Особисто від мене – раджу підстригтися ну ду-у-у-уже коротко. Менше проблем буде і з самим волоссям, і при шикуванні з мокрою головою.

Одяг

  • Кофта, краще з капюшоном (навіть якщо на вулиці сьогодні +40);
  • спортивні штани (особисто мене рятували, коли вночі було холодно) – натягнеш зверху на
  • шкарпетки, бо спальники і інше видадуть чорт знає коли, та вже й спокійніше;
  • шкарпетки - 3-4 пари;
  • труси 2-3 пари;
  • футболки (якщо є змога взяти темні, або навіть темно-зелені – беріть кілька штук, не пошкодуєте).

Історія з одягом досить специфічна. Комусь видадуть речове забезпечення за два дні, комусь за тиждень. Тут лотерея. Сільвуплє, бл***ь. Врешті, якщо щось не знадобиться – можна організувати відправку додому. Або провітрити у неділю.

Медицина

Померти в армії вам не дадуть, але без температури та явних проблем (відкритий перелом чи, хоча б, набряк чи гематома), ви розглядаєтесь як симулянт. Отже, усі ваші проблеми залишаються вашими. Ліків майже немає. З наголосом на третє слово в попередньому реченні.

З собою в аптечку кладемо ваші ліки. Плюс щось від застуди, від горла. Також від головного болю, краплі/спрей для носа, обов'язково щось проти кон'юктивіту (потрапляти в очі пил/бруд буде часто). Пластир на тканинній основі, бо порізів і подряпин може бути дофіга. Щось від живота. І, якщо ви алергік – то ви зрозуміли, мої вам вітання... Мазі від укусів комах, вазелін (залити того ж кліща, щоб мерзотник сам виліз) – це все вітається.

Примітка редакції. Авжеж, вазелін саме від кліщів, не для ротного. А ви що подумали?

Точно! Писав про їжу і пригадав про крем для рук. Теж буде не зайвим. Хоча можна і вазеліном мастити.

Тьотя Паця, Авдос і «Титанік».

Електроніка

  • трійник для розетки;
  • павербанки (бажано два) та дві зарядки до них;
  • два-три кабелі для зарядки;
  • годинник чи фітнес-браслет;
  • ліхтарик;
  • стара нокія.

Тема специфічна. Можуть елементарно не дозволяти користуватись телефонами взагалі. Може бути проблема з електрикою. Якщо електрика буде, то наявність трійника – це просто вау.

Знову ж таки, через нерозуміння, що вас там чекає,я не можу коректно порадити. В ідеалі – мати при собі два павербанка, так під 10, або 10+5 (один заряджається, одним користуєтесь), два зарядних (про запас), два-три кабелі для зарядки гаджетів (в мене з двох до закінчення учебки дожив аж один).

Про всяк випадок – добудьте старий кнопочний телефон. Перевірте, щоб він точно мав змогу підзаряджатись від павербанка, а не казав про слабкий струм. Якщо все підійшло, сховайте телефон і вбийте основні контакти в нього. Зможете хоч увечері виходить на контакт, якщо відберуть смартфон.

Зрозумійте правильно. Я не знаю, з якими людьми ви потрапите до учебки. Але те, що хтось може про**атись по дисципліні, і умовна здача телефонів стане покаранням для всіх – цілком ймовірний варіант. Зрозумійте правильно.

І да, сам бачив смартфони, прибиті до дерева. Краще не жартувати з цим. Якщо ніззя, то ніззя.

Точно, ліхтарик мало не забув. Піпєц яка потрібна штука. Також, можна дві штуки. Я поїхав з розрахунку на ліхтарик, що вставляється в павербанк, та на той, що в телефоні. Було поганою ідеєю. Краще той, що на лоб кріпиться.

Годинник чи фітнес-браслет – ось що маст хев. Прямо-таки тішусь, що узяв завчасно. До речі! Зараз мій рекорд – 42 000 кроків за день. Дуже зручно з ним в нарядах, вночі і т.д.

Їжа та «різне»

Щодо їжі один момент. Як людина, що в походи ходила дуже давно, я трохи не врахував реалії та взяв з собою кружку-нержавійку. І зовсім провтикав... Коротше, голодними ви не будете. Особисто я заново пізнав дзен їжі з казенної алюмінієвої тарілки алюмінієвою ложкою. І додатковий дзен миття того усього руками.

Власне, по самій їжі. Ну, якщо ви не двометровий чувак вагою під 120 кг – вам, швидше за все, цього вистачить. Я голодним не був. Хоча кілограмів скинув, мабуть, більше 10. А може, й більше 15. На жаль, не було змоги десь зважитись, щоб сказати точно.

Хтось організовував харчування. Навіть крупи, ковбаси, не кажучи про «підігріть мівінку на газових горілках/котлах/буржуйках». Акуратно, щоб потім отруєнь і розладів не було. Саме через це я, наприклад, уникав такого роду підкормку.

І наостанок про «різне». Все залежить від пори року, яка вам випаде. Якщо це буде літо, то обов'язково беріть спреї від комах. Знаю спрей, яким обробляв одяг від кліщів. Схоже, працює, бо цієї нечисті не спостерігав.

Бомбічєска штука. Відганяє не лише комарів, а й побратимів. Діє краще за триденні шкарпетки.

А далі все елементарно. Всі свої речі намагаємось розкласти по сумочкам, аптечка, гігієна-1, гігієна-2 і т.д.

Мультитул. Обов'язково майте свій мультитул, бо він точно знадобиться. І не факт, що ваш сусід по навчальному центру вчинив мудріше за вас, взявши його з собою. Ще раз: мультитул.

І запасіться пакетиками. Ага, пакет з пакетами вже не така погана ідея. Бажано, щоб вони були різними. Один для чистої білизни, інший для брудної, а сюди рибу загорнемо, угу... А ще в чомусь миску носити. Маю надію, ідея зрозуміла.

Якщо є окуляри чи лінзи – це окремий піпєц. Пригадуємо з шкільної математики, як виглядає інтеграл, знаходимо шматок проволоки, загинаємо в такому вигляді і чіпляємо десь на бильце кроваті. І туди підвішуємо або самі окуляри або сумочку з лінзами.

Пара-трійка чорних (!) ручок з невеликим блокнотом щоб легко було виривати листики – також не будуть зайвими. У нас використовували лише чорний.

Гроші. Наміняйте купюр по 50-100, розкладіть по різним місцям потроху. Стануть в нагоді.

Документи. Паспорт і ідентифікаційний тримаємо у водонепроникному місці. Також рекомендую пару ксерокопій першої-другої сторінки і коду. Ніколи не знаєш, коли командири захочуть заповнити чергову анкету.

Там же, з паспортом, тримаємо написані чи надруковані телефони рідних (якщо пам'ять не дуже) і контактна особа, якщо ви пішли через відношення/контракт. Це тема окремого тексту, але не ігноруйте пораду вже зараз. Не полінуйтесь, запишіть!

Ну що, начебто все. Комарі на екран сідають, друкувати проблематично. Про рекрутинг поговоримо вже в наступних дописах.

А, точно. Цигарки. Знаєте, чому я про них не писав? Тут важко щось сказати, бо сам не палю, тож в цьому розраховуйте на самих себе.

Блог автора: Facebook

Рубрика "Гринлайт" наполняется материалами внештатных авторов. Редакция может не разделять мнение автора.
Источник материала
Поделиться сюжетом