Вчені з’ясували, коли люди почали носити одяг
Вчені з’ясували, коли люди почали носити одяг

Вчені з’ясували, коли люди почали носити одяг

Коли ранні люди еволюціонували від мавпоподібних предків, вони спустилися з дерев, почали ходити прямо і втратили хутро. Але без хутра наші предки були б піддані впливу стихії. Їм потрібен був одяг для захисту. Отже, коли люди почали носити одяг?

Це складне питання, тому що одяг не виживає так, як артефакти з каменю, кістки та інших твердих матеріалів. Натомість науковці мають бути креативними. Докази, використані для відповіді на це запитання, надходять із кількох основних джерел, у тому числі з кісток, які містять докази здирання шкіри, швейних голок і шил, а також вошей.

«Ми намагалися зрозуміти, які зміни відбулися в еволюційній історії вошей, які могли бути пов’язані з втратою волосся на тілі людей, а потім з наступним придбанням одягу людьми», — сказав Девід Рід, біолог з Університету Флориди

Воші неймовірно спеціалізовані на місцях свого проживання; наприклад, тип, який еволюціонував до людського волосся на голові, не вижив би серед людського лобкового волосся. Але до того, як наші предки втратили хутро, ці воші, ймовірно, бродили по всьому їхньому тілу. Отже, досліджуючи ДНК, щоб розгадати еволюційну історію вошей, вчені підрахували, що ці два види розійшлися приблизно 3 мільйони років тому. Однак дослідження генетики людини показує, що ми втратили волосся приблизно 1,2 мільйона років тому. У сукупності ці дослідження показують діапазон, коли наші предки втратили хутро.

Інший тип вошей еволюціонував, щоб жити в одязі людини. Ці воші широкого профілю можуть жити на різноманітних волокнах.

«Вони годуються в середньому один раз на день — вони як би наїдаються, що прикро, а потім повертаються до одягу, де це безпечно», — сказав Рід.

Досліджуючи, коли головні воші відокремилися від платтяних, Рід і його команда підрахували, що анатомічно сучасні люди почали регулярно носити простий одяг близько 170 000 років тому, під час передостаннього льодовикового періоду.

Але є докази того, що гомініни — група, яка включає сучасних людей і наших близьких вимерлих родичів — почали носити одяг набагато раніше. Сліди на кістках ведмедя, знайдені на палеолітичній стоянці Шенінген у Німеччині, свідчать про те, що гомініни, можливо, Homo heidelbergensis, носили ведмежі шкури, щоб зігрітися приблизно 300 000 років тому, згідно з дослідженням, опублікованим Іво Верхейєном, докторантом Тюбінгенського університету в Німеччині. , та колеги у квітні 2023 року.

«Якщо ви хочете зняти шкіру з тварини, сліди від порізів, які ви залишаєте після себе, найчастіше залишаються на ребрах, на черепі, а також на руках і ногах. І це саме те, що ми знайшли в Шенінгені», — сказав Верхейєн Live Science. . «Ми почали порівнювати це з іншими місцями більш-менш того ж періоду, і вони також мають порізи на руках і ногах і на черепах. Тож, здається, приблизно в цей період люди використовували ведмедів для своїх скіни».

Докази здирання шкіри не обов’язково є доказами одягу; гомініни могли використовувати ці шкури, наприклад, для будівництва притулку. Але оскільки температура була приблизно на 3,6 градуса Фаренгейта (2 градуси Цельсія) нижчою, у той час люди, ймовірно, використовували ці шкури, щоб зігрітися, сказав Верхейєн.

«Людям довелося бути активними, щоб зібрати їжу навколо ландшафту», – додав Верхейєн. «Тож певний тип одягу мав бути необхідним, щоб вижити тут».

Але якщо є докази існування одягу 300 000 років тому, а платтяні воші еволюціонували лише 170 000 років тому, що сталося між ними?

Іден Гілліган, почесний співробітник Школи гуманітарних наук Сіднейського університету, сказав Live Science. «Тож якщо хтось один день одягає одяг, а потім не користується ним ще тиждень, воші не виживуть», — сказав він.

Щобільше, рід платтяних вошей, який ми вивчили, міг бути не єдиним, який існував. «Існують, мабуть, інші головні воші, які заражали одяг на багатьох етапах протягом останніх, знаєте, мільйонів років», — сказав Гілліган. Крім того, різні групи людей, ймовірно, починали і припиняли носити одяг багато разів протягом історії.

Наприклад, між 32 000 і 12 000 років тому — до кінця останнього льодовикового періоду — аборигени Тасманії ховалися в печери, ймовірно, для захисту від холоду. Але археологічні записи також свідчать про те, що вони виготовляли одяг, у тому числі знаряддя для скребання шкір, якими зішкрябували шкури тварин, і кістяні шила, якими пробивали отвори для шиття.

Але потім погода потеплішала, і вони перестали носити одяг.

«Знаряддя для скребання шкіри та кістяні шила від 12 000 років тому до середини голоцену [11 700 років тому до сьогодні] — ці інструменти просто зникли з археологічних записів», — сказав Гілліган. Він зазначив, що «вони ретельно прикрашали своє тіло, фарбували волосся, фарбувалися, робили рубці, тому одяг їм не потрібен».

Складніший одяг, у тому числі прикрашений бісером і мушлями, а також деякий приталений одяг, ймовірно, з’явився разом зі створенням шил та інших гострих інструментів. Дослідження, опубліковане в журналі Science Advances у 2024 році, показало, що поява більш складного та зшитого одягу, як-от створення нижньої білизни, ймовірно, з’явилася з винаходом голок з вушками. Автори дослідження пишуть, що найстаріші відомі голки з вушками датуються 40 000 років тому і були знайдені в Денисовій печері в Сибіру, ​​що означало нову еру «більш витонченого, ефективного шиття».

«Інструменти з голками з вушками є важливою розробкою в доісторії, оскільки вони документують перехід функції одягу від утилітарних до соціальних цілей», — сказав Гілліган, перший автор дослідження, у заяві.

Источник материала
Поделиться сюжетом