Болгарія, Румунія і Туреччина розчищатимуть Чорне море від російських мін
Болгарія, Румунія і Туреччина розчищатимуть Чорне море від російських мін

Болгарія, Румунія і Туреччина розчищатимуть Чорне море від російських мін

Болгарія, Румунія і Туреччина з липня почнуть розчищати Чорне море від російських мін.

Відповідну ініціативу Mine Countermeasures Task Group Black Sea - MCM Black Sea ("Оперативна група з протимінних заходів у Чорному морі") запропонувала Туреччина у серпні 2023. А відповідну тристоронню угоду Туреччина, Болгарія і Румунія підписали у січні 2024.

Завдання - зняти міни, встановлені під час вторгнення Росії в Україну, які зараз становлять серйозну небезпеку для кораблів і перешкоджають судноплавству через російську блокаду, повідомляє UK Defence Journal.

Ініціатива Туреччини

Раніше румунські, болгарські та турецькі військові водолазні команди уже знешкоджували міни, що дрейфували у їхніх водах.

Об'єднана операція цих країн залучатиме передові кораблі для розмінування, патрульні човни, гелікоптери й дрони.

Лідерську роль на себе взяла Туреччина, при чому ініціатива залишається відкритою для інших членів НАТО. Бухарест уже закликав до залучення інших держав, щоб створити потужний єдиний фронт проти морських загроз з боку Росії.

UK Defence Journal зазначає, що попри обмежені ресурси, Україна також надасть сучасне обладнання, зокрема морські безпілотники, які довели високу ефективність.

Раніше міністр оборони Рустем Умєров на засіданні Ради міністрів оборони зазначав, що дії РФ у Чорному морі загрожують не лише Україні.

Як повідомляє NV, 30 червня у соцмережах з'явилася інформація про вибух морської міни на одному з пляжів Одеси, й детонація сталася за кілька метрів від відпочивальників, які плавали у морі.

За деякими оцінками, на очищення Чорного моря від мін піде до п’яти років.

Sea Breeze 2024

Питання протидії морському мінуванню стало ключовим у цьогорічних навчаннях Sea Breeze за участі флотів США, Великої Британії та України, що розпочались 26 червня й триватимуть до 5 липня неподалік берегів Шотландії.

Командор британського флоту Джеффрі Таузенд заявив, що Sea Breeze 2024 "надає можливість членам альянсу та партнерам покращити оперативну сумісність і підготовку до постконфліктної ери у Чорноморському регіоні". "Вкрай важливо, щоб члени альянсу та партнери мали можливість працювати пліч-о-пліч над протимінними заходами, особливо враховуючи велику загрозу, яку плавучі міни становлять для морської безпеки в Чорному морі внаслідок війни в Україні", - додав він.

"Наша здатність тренувати та відпрацьовувати, збільшуючи спроможність Військово-морських сил України, сприятиме глобальній довгостроковій меті створення безпечного та процвітаючого морського середовища в Чорному морі, — додав командор британських ВМС Стівен Бенфілд. — Ця діяльність буде важливою для підтримки економіки України через забезпечення вільного потоку морської торгівлі. Мене дуже вразили та надихнули екіпажі "Чернігова" та "Черкас". Те, що вони досягли за такий короткий період часу, справді вражає".

Нагадаємо, відповідно до рамкової угоди між урядами України та Великої Британії, у 2022 році два протимінні кораблі класу Sandown були виведені з британського флоту й були передані Україні під назвами "Черкаси" та "Чернігів".

Як повідомляв Голос Америки, зараз ці мінні тральники під прапорами Військово-морського флоту України з українськими екіпажами беруть участь у навчаннях у Британії, й ці маневри є частиною приготувань до перебазування кораблів в Україну.

Однак зараз вони не можуть пройти до Чорного моря, оскільки Туреччина згідно з положеннями міжнародної Конвенції Монтре оголосила, що у зв’язку з російською війною проти України забороняє проходження військових кораблів з Середземного моря через Босфорську протоку.

Источник материала
Поделиться сюжетом