Був у кожному домі, а зараз їсти не радять: продукт, який був дуже популярним у СРСР
Був у кожному домі, а зараз їсти не радять: продукт, який був дуже популярним у СРСР

Був у кожному домі, а зараз їсти не радять: продукт, який був дуже популярним у СРСР

Знайти в СРСР якісні продукти харчування було непросто. І мова не лише про дефіцит. Тривалий час основою харчування в країні голоду і ракет був маргарин, створений як дешева альтернатива вершковому маслу.

Маргарин використовували при приготуванні багатьох страв, і навіть намазували на хліб до вранішнього чи вечірнього чаювання. OBOZ.UA розбирався, чому маргарин був таким популярним в СРСР та чому зараз його їсти не радять.

Маргарин в СРСР

Маргарин в СРСР був не просто замінником масла, а став невід'ємною частиною кулінарної практики. Через дешевизну, доступність та тривалий термін зберігання його використовували у повсюдно – від випічки до основних страв.

Було кілька видів маргарину:

  • молочний;
  • вершковий;
  • безмолочний;
  • сухий (порошковий).

Молочний та вершковий також поділялися на шоколадний, кондитерський, столовий та тваринний. Молочний кондитерський маргарин, наприклад, робили без додавання солі, а у столового була знижена температура плавлення, що робило його зручним для приготування тіста, для заправки страв чи обсмажування продуктів.

Вершковий маргарин складався з суміші рослинних олій (75%) і вершкового масла (25%), емульгованих із заквашеним молоком. Саме його використовували як основний замінник масла.

Безмолочний маргарин, жирова суміш якого емульгувалася на воді, масово використовувався у закладах громадського харчування, а сухий зустрічався і в кондитерських виробах, і в різноманітних концентратах, і в дитячому харчування. Його одержували шляхом висушування концентрованих жирових емульсій.

Радянським людям, звісно, ніхто не казав, що вживання маргарину може бути небезпечним. Вчені дослідили потенційні загрози здоров’ю, до яких може призвести вживання цього продукту.

Чому маргарин небезпечний

Маргарин має високий вміст трансжирів, що, згідно з останніми дослідженнями, можуть збільшувати ризик серцево-судинних захворювань. Вони підвищують рівень холестерину (LDL) і знижують рівень хорошого холестерину (HDL).

Багато країн вживають заходів для зниження вмісту трансжирів у харчових продуктах. У ЄС, наприклад, обмежили їхнє використання у харчовій промисловості, а в США FDA (Управління з контролю за продуктами та ліками) заборонило додавання штучних транс-жирів у продукти харчування.

Раніше OBOZ.UA розповідав, якої їжі насправді ніколи не існувало в часи СРСР.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом