Чи можна ставити сонячні панелі на фасаді багатоповерхівки? Роз'яснення експерта
Чи можна ставити сонячні панелі на фасаді багатоповерхівки? Роз'яснення експерта

Чи можна ставити сонячні панелі на фасаді багатоповерхівки? Роз'яснення експерта

У Києві помітили на багатоповерхівці сонячні панелі. Відповідні світлини оприлюднили в одній з місцевих спільнот. Водночас експерт з ЖКГ, тарифів та питань комунального господарства Олег Попенко в коментарі «Главкому» вказав на небезпеку таких нововведень. 

Зазначається, що будинок із сонячними панелями розташований за адресою вул. Академіка Шалімова 35.

«Ноу-хау на київських багатоповерхівках. Сонячні панелі замість генераторів», – йдеться в дописі.  

Реакція коментаторів не змусила себе чекати: 

  • Телефон зможе заряджати. А може навіть ноутбук;
  • Ну нормально, це краще ніж генератор;
  • Винахідлива людина, але без електрики у будинку буде ходити пішки та сидіти без води і тепла, але як масова пропагандиська кампанія підходить;
  • А якщо впаде на голову? Яка стаття?;
  • Давно пора, всюди ці сонячні панелі та вітряки понаставляти і не будемо забруднювати повітря;
  • Панелі встановлюють під певним кутом, щоб було максимально ефективно. А це якесь «недорозумєніє».

«Щодо встановлення сонячних батарей на фасаді будинку по вулиці Шалімова. Будь-які роботи, пов'язані з багатоквартирними будинками, повинні узгоджуватися. Фасадні роботи узгоджуються з благоустроєм міста Києва, а якщо брати до уваги технічну частину цих робіт, мається на увазі встановлення сонячних батарей, це оформлюється окремим проєктом. Оскільки багатоквартирний будинок є спільною сумісною власністю співвласників багатоквартирного будинку, то такі роботи мають узгоджуватися між собою», –  розповів у коментарі «Главкому» експерт з ЖКГ, тарифів та питань комунального господарства Олег Попенко.

Також експерт зауважив, що від пориву вітру неякісно встановлені сонячні панелі можуть відірватися та пошкодити будинок чи людей. 

«Таке треба робити на стадії проєктування будівель. Великий ризик руйнування шара утеплення та і конструкції стіни. Наприклад, будівельники зараз закладають місця встановлення зовнішніх блоків кондиціонера, саме для запобігання втручання в конструкції будинків. Якщо панелі будуть інтегровані в конструкції, то це буде корисним, а так це анархія...», – розповів в соцмережі голова громадської організації «Експертна платформа з енергоефективності» Ігор Черкашин. 

Зазначимо, що у 2022 році на Тернопільщині через сонячні панелі загорівся величезний приватний будинок.

Источник материала
Поделиться сюжетом