Єврокомісія збирається висунути компанії Meta звинувачення в порушенні закону про цифрові ринки, — FT
Єврокомісія збирається висунути компанії Meta звинувачення в порушенні закону про цифрові ринки, — FT

Єврокомісія збирається висунути компанії Meta звинувачення в порушенні закону про цифрові ринки, — FT

Щоб не ділитися персональними даними, користувачі фейсбука та інстарграма в ЄС мають оформлювати платну підписку.

Європейська комісія цього тижня оприлюднить звіт щодо дотримання компанією Meta, власницею «Фейсбук» та «Інстаграм» вимог закону про цифрові ринки. Регуляторторні органи дійшли висновку, що модель «оплата або згода», за якою користувачі, що не баюать ділитися своїми персональними даними, мають оформлювати платну підписку на ці соцмережі, не узгоджується з вимогами законодавства. Про це повідомило Financial Times, посилаючись на джерела в Єврокомосії.

Очікується, що у своєму звіті регулятори заявлять, що запропонована Meta модель є хибною альтернативою для споживачів, оскільки встановлений фінансовий бар’єр потенційно змушує тих, хто не хоче оформлювати підписку, погоджуватися на відстеження їхніх особистих даних у рекламних цілях. Тим часом, користувачі мають мати «еквівалентну альтернативу».

Відповідно до вимог закону про цифрові ринки, технологічних гіганти повинні отримати згоду користувачів, «коли вони мають намір об’єднати або перехресно використовувати свої особисті дані в різних основних сервісах платформи», звучало у заяві ЄС у березні, коли розпочалося розслідування відповідності його вимогам механзмів у Meta та інших технологічних гігантах.

Проте у Meta, вважають, що формват підписки є виразом дотримання європецського законодавства. «Підписка без реклами відповідає вказівкам вищого суду в Європі та відповідає закону про цифрові ринки. Ми з нетерпінням чекаємо подальшого конструктивного діалогу з Європейською Комісією, щоб завершити це розслідування», — заявили у коментарі виданню. У Єврокомісії від коментарів відмовилася.

У разі доведення порушення закону про цифрові ринку Meta може отримати штраф у розмірі до 10% її світового обороту та до 20% за будь-яке повторне порушення.

  • Читайте також: Правозахисники подали скарги на використання персональних даних користувачів соцмереж Meta в 11 країнах ЄC

Нагадаємо, минулого понеділка Єврокомісія висунула звинувачення компанії Apple. Регулятори ЄС вважають, що компанія порушує вимоги закону про цифрові ринки, оскільки перешкоджає користувачам App Store переходити на альтернативні сервіси.

Фото: Meta / Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Евросоюз Соцсети Facebook Instagram
Источник материала
Поделиться сюжетом