Їх дуже багато: вчені розповіли, скільки в Сонячній системі супутників планет
Їх дуже багато: вчені розповіли, скільки в Сонячній системі супутників планет

Їх дуже багато: вчені розповіли, скільки в Сонячній системі супутників планет

Астрономи вважають, що насправді супутників планет набагато більше, ніж відомо.

Якщо подивитися на нічне небо, то єдиним найяскравішим об'єктом буде Місяць. Це природний супутник Землі. Але в інших планет Сонячної системи також існують супутники, які можна побачити тільки в телескопи. Учені вважають, що насправді таких об'єктів більше, ніж уже відомо. Насправді навколо планет обертається величезна кількість супутників, які мають як неправильну форму, так і більш округлу та нагадують планети. То скільки відомих супутників планет існує в Сонячній системі? Про це пише Live Science.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Міжнародний астрономічний союз зараз визнає існування 288 супутників, які обертаються навколо планет Сонячної системи. Але є ще 473 так званих малих тіл, які обертаються навколо астероїдів і карликових планет. У підсумку виходить, що в Сонячній системі існує 761 природний супутник, станом на червень 2024 року.

Але астроном Едвард Ештон з Інституту астрономії та астрофізики Тайваню вважає, що найближчими роками буде виявлено нові супутники і їх набагато більше.

За словами Ештона, природним супутником є об'єкт, який обертається навколо більшого тіла. Але, наприклад, у Землі та інших планет є і так звані квазісупутники, які тимчасово перебувають поруч і насправді не обертаються навколо планет.

За словами вченого, супутники планет можна розділити на дві групи:

  • звичайні супутники, які більші за розміром, більш круглі та мають кругові орбіти, близькі до екватора планети;
  • супутники неправильної форми, які можуть бути набагато меншими і мати більш еліптичні орбіти навколо планет.

У двох найближчих до Сонця планет, Меркурія і Венери, немає справжніх супутників. Річ у тім, що гравітація Сонця, якщо вони й були, давно ці супутники притягнула до зірки. У Венери є один квазісупутник Zoozve, але він насправді обертається навколо Сонця, а не планети.

У двох найближчих до Сонця планет, Меркурія (на фото) і Венери, немає справжніх супутників
Фото: NASA

У Землі є тільки один справжній супутник і це Місяць. Також наша планета має 7 тимчасових квазісупутників.

У Марса є два справжніх супутники і це Фобос і Деймос. Вони обертаються дуже близько до планети, мають неправильну форму, а Фобос найімовірніше в майбутньому впаде на Червону планету. А може бути гравітація Марса розірве на частини обидва супутники.

У Марса є два справжніх супутники і це Фобос і Деймос
Фото: Live Science

У найближчого до нас газового гіганта, тобто планети Юпітер, є 95 супутників. Серед них виділяють 4 головні супутники: Каллісто, Європа, Іо і Ганімед. Останній є найбільшим супутником у Сонячній системі.

У найближчого до нас газового гіганта, тобто планети Юпітер, є 95 супутників
Фото: NASA

Далі знаходиться Сатурн і цей газовий гігант має 146 супутників. Серед них виділяють 6 головних супутників, включно з Титаном, Мімасом і Енцеладом. У Сатурна поки що є найбільше супутників.

Останніми планетами сонячної системи є Уран і Нептун. Перша планета має 28 супутників, а друга — 16. У кожної з двох планет виділяють по 7 головних великих супутників.

У Сатурна поки що є найбільше супутників — 146
Фото: NASA

Лише за останній рік астрономи виявили 62 нових супутники у Сатурна, 12 — у Юпітера, 2 — у Нептуна і 1 — в Урана. За словами Ештона, це стало можливим завдяки новим технологіям, які дозволяють виявляти нові супутники невеликого розміру навколо газових гігантів. За словами вченого в найближчому майбутньому, найімовірніше, буде виявлено нові супутники.

Якщо говорити про малі тіла Сонячної системи, то їхня відома кількість також може зрости. В астероїдів можуть бути виявлені нові супутники, а також вважається, що в зовнішній Сонячній системі може існувати понад 100 додаткових карликових планет, кожна з яких може мати супутники.

Минулі дослідження показали, що можуть існувати сотні, а то й тисячі крихітних супутників у планет, які ще чекають свого виявлення. Наприклад, Ештон вважає, що в Сонячній системі, ймовірно, існує приблизно 10 000 природних супутників.

Фокус уже писав про те, яким чином вийшло так, що у деяких планет Сонячної системи є супутники, а у інших немає. Також вчені розповіли, чому у газових гігантів так багато супутників.

Також Фокус писав про те, що ми живемо у величезній космічній павутині і там ховається головна загадка Всесвіту. Залежно від цілей і завдань, існують різні методи пізнання космосу.

Теги по теме
Космос Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом