Із суспільством треба чесно говорити про реальні терміни вступу України до ЄС - депутатка
Із суспільством треба чесно говорити про реальні терміни вступу України до ЄС - депутатка

Із суспільством треба чесно говорити про реальні терміни вступу України до ЄС - депутатка

З українським суспільством треба чесно говорити про реальні терміни вступу країни до Євросоюзу і ті складні рішення, які, можливо, доведеться ухвалювати у процесі підготовки до членства.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила у відеоблозі міжнародного експерта Ігоря Долгова, передає Укрінформ.

Коментуючи прогноз посла ЄС в Україні Катерини Матернової, що реальною датою приєднання України до євроспільноти може бути 2030 рік, народна депутатка зауважила, що зараз іще більше чинників, які впливатимуть на швидкість цього процесу, ніж було тоді, коли країна виконувала вимоги щодо безвізу. Тож, за її словами, це «певною мірою гадання на кавовій гущі, коли нам вдасться».

«Мені би хотілося, щоби ми вписалися в ті дати, той проміжок, про який говорить пані посол. Мені хотілося б, щоби ми принаймні не перевищили середній проміжок часу, який зайняв цей процес у тих країн, яким вдалося. А це сім років. Я думаю, що ми маємо всі шанси подолати це протягом такого періоду часу», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що це важливо усвідомлювати, а заявляти, що за два роки ми будемо повністю готові до членства, «нечесно по відношенню до українських громадян».

Голова профільного комітету Верховної Ради акцентувала, що швидкість руху України до ЄСзалежатиме не тільки від готовності чи неготовності Європейського Союзу оцінити наш поступ, а й від залученості до процесу всього українського суспільства.

У цьому контексті вона зазначила, що треба зосередити всі зусилля, щоб не втратити величезну підтримку серед громадян України нашого поступу до ЄС і до НАТО.

«Бо ми будемо бачити в тому числі і зусилля ворога закласти якісь сумніви, підсилити нерозуміння суспільства стосовно складних рішень, які нам доведеться ухвалювати. А нам доведеться ухвалювати дороговартісні, складні рішення. Нам доведеться ухвалювати ті рішення, які, можливо, у короткотерміновій перспективі будуть болючими, але насправді вже в середньотерміновій, тим більше в довготерміновій перспективі дадуть набагато більше можливостей Україні. Але всі ці речі потребують відкритості, вони потребують платформ для обговорення», - наголосила Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, це важливо, щоб, обговоривши всі за/проти, ми виходили на те рішення, яке всі прийняли для себе і готові його реалізовувати.

Як повідомляв Укрінформ, на першій міжурядовій конференції в Люксембурзі 25 червня відбувся старт переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Теги по теме
Украина
Источник материала
Поделиться сюжетом