Кая Каллас, наступний очільник дипломатичного відомства ЄС, продовжуватиме боротьбу з агресією Путіна — Bloomberg
Кая Каллас, наступний очільник дипломатичного відомства ЄС, продовжуватиме боротьбу з агресією Путіна — Bloomberg

Кая Каллас, наступний очільник дипломатичного відомства ЄС, продовжуватиме боротьбу з агресією Путіна — Bloomberg

Кая Каллас, наступний очільник дипломатичного відомства ЄС, продовжуватиме боротьбу з агресією Путіна — Bloomberg

Кая Каллас закликала лідерів ЄС серйозно поставитися до російської загрози задовго до вторгнення в Україну.

Коли Кая Каллас стала прем'єр-міністром Естонії, вона вважала зовнішню політику своїм слабким місцем. Але невдовзі це змінилось. Лідери Європейського Союзу призначили її на посаду головного дипломата блоку на саміті в Брюсселі 27 червня.

Каллас матиме справу з війною на Близькому Сході, загрозами економічній безпеці з боку Китаю та боротьбою за залучення скептично налаштованого Глобального Півдня, який намагаються залучити Москва та Пекін. Але найбільше їй буде довірено формування реакції ЄС на повномасштабне вторгнення Росії в Україну, повідомляють редактори Bloomberg.

Для багатьох у Західній Європі російська агресія не була пріоритетом, коли Каллас почала відвідувати зустрічі лідерів ЄС у 2021 році. Навіть після того, як Путін окупував Крим і перемістив свої війська до кордонів України.

Ангела Меркель все ще стверджувала, що Росію можна залучити до світового порядку, заснованого на правилах, за допомогою економічних зв'язків, таких як газопровід "Північний потік-2", і на зустрічі в червні того ж року наполягала на тому, щоб ЄС провів саміт з Путіним.

Каллас виступив проти цієї пропозиції під час засідання за зачиненими дверима, і ідея була відкинута, що дуже роздратувало канцлера Німеччини. Один з дипломатів повідомив, що наступного дня лідери двох країн поговорили, щоб прояснити ситуацію, і в результаті Меркель почала поважати свою естонського колегу.

"Рік потому у Версалі Каллас допізна проводила дебати, щоб дрібний шрифт у договорі про вступ України до ЄС не міг дати противникам можливості заблокувати процес. За словами одного дипломата, юридична освіта допомагає їй звертати увагу на точність формулювань", — зазначають редактори.

Її міжнародний авторитет різко виріс після початку війни в Україні. Каллас стала першим європейським лідером, оголошеним у розшук Кремлем.

Ті, хто працював із нею, кажуть, що її головна сила — прямолінійний стиль — іноді може бути її головною слабкістю. Іноді вона говорить те, чого інші політики уникають, і це ускладнює закулісну політику короткострокових обіцянок і компромісів.

Тим не менш, кілька дипломатів заявили, що вона буде кращою за свого попередника Жозепа Борреля, якого не люблять у багатьох столицях за неформальні висловлювання.

Одним із союзників Каллас у Брюсселі буде Урсула фон дер Ляєн, яка продовжить виконувати обов'язки президента Європейської комісії — за умови, що вона також пройде голосування щодо затвердження її кандидатури в Європейському парламенті наступного місяця, як очікується. Хороші відносини між Каллас та фон дер Ляєн дали Естонії величезний вплив на політику ЄС, оскільки найбільші країни блоку поступово переоцінюють своє ставлення до східних країн-членів та їхні відносини з Росією.

Раніше ми повідомляли, що деякі європейські лідери побоюються що Каллас буде занадто жорстка на чолі дипломатії ЄС — через Україну. Дехто вважає, що Кая Каллас занадто багато уваги приділятиме конфлікту з Росією "на шкоду відносинам з рештою світу".

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны