Meta створила «Верховний суд» для контенту своїх соцмереж
Meta створила «Верховний суд» для контенту своїх соцмереж

Meta створила «Верховний суд» для контенту своїх соцмереж

Наглядова рада роками намагалася знайти нових клієнтів, звернувшись до YouTube, TikTok, Pinterest та безлічі інших технологічних компаній, але марно, за словами пів дюжини людей, знайомих із зусиллями ради, усі вони говорили на умовах анонімності. для обговорення приватних організаційних питань. Багато хто посилався на заплямовану репутацію Meta, зазначаючи, що рада, запущена з великою помпою у 2020 році, не змогла покращити імідж гіганта соціальних мереж.

Однак тепер наглядова рада може отримати другий шанс. Широкомасштабний європейський закон, відомий як Закон про цифрові послуги (DSA), вимагає від технологічних компаній надавати незалежну групу експертів користувачам соціальних мереж, які бажають оскаржити обмеження на їхні акаунти. І Мета готова виконати це завдання.

Траст правління, незалежна організація, яка контролює його фінанси, профінансував окремий центр для обробки звернень європейських користувачів, кажуть деякі люди. Томас Хьюз, колишній адміністративний директор Наглядової ради, очолить нову організацію, яка подала заявку на роль «органу позасудового врегулювання суперечок» в Ірландії.

Співголова наглядової ради Гелле Торнінг-Шмідт сказала в заяві, що «Наглядова рада досліджує такі ініціативи, які повинні бути повністю незалежними від ради».

Деякі співробітники та члени правління стурбовані тим, що фокус на незначних випадках модерації вмісту може поставити під загрозу початкову місію групи притягнути до відповідальності соціальну мережу, якою користуються мільярди. У перші дні правління репортери висвітлювали його рішення щодо ненависті, дезінформації про коронавірус і суперечливу заборону колишнього президента Дональда Трампа, як-от брифінги в Овальному кабінеті. Деякі експерти вітали правління, яке може скасувати навіть генерального директора Meta Марка Цукерберга, як нову модель управління соціальними медіа.

Чотири роки по тому зміни в галузі поставили Наглядову раду в безвихідь. Як і багато компаній соціальних медіа, Meta послабила або скоротила багато систем і співробітників, які колись охороняли платформу від потенційної шкоди, змінивши свою спрямованість на дотримання знакового європейського законодавства. Деякі спостерігачі критикують правління як повільну організацію з високими цінами та ставлять під сумнів його доречність для компанії , регуляторів і широкої громадськості.

Правління тим часом намагається зміцнити свій вплив, призначаючи нових керівників із повноваженнями взяти на себе більшу та продуктивнішу роботу за менші гроші від Meta.

«Щоб мати силу, Meta повинна вірити, що це додає цінність», — сказала Евелін Дуек, доцент юриспруденції Стенфордського університету, яка вивчала правління. «Правлінню ще потрібно довести свою цінність».

«Великий експеримент»

Ной Фельдман задумав Наглядову раду під час виснажливої ​​велопрогулянки 2018 року пагорбами Старої Ла Хонда-роуд у Норт-Бей. Його однокурсниця по коледжу — тодішній головний операційний директор Meta Шеріл Сендберг — забронювала зустріч професора права Гарвардського університету з представниками політики компанії, щоб дізнатися більше про проблеми, з якими стикаються компанії соціальних медіа.

На думку Фельдмана, багато найбільш спірних питань у компанії вийшли за межі компетенції її співробітників.

Він подумав, що Facebook потрібен Верховний суд — група людей із різних галузей, які могли б використати свій досвід, щоб прийняти жорсткі рішення. Фельдман надрукував пам’ятку на 1200 слів і з ввічливості надіслав її Сендбергу. Сендберг, спочатку скептично налаштований, передав це Цукербергу.

Він вхопився.

Ной Фельдман, професор права Гарвардського університету, задумав Раду з нагляду за Meta. (Метт Макклейн/The Washington Post)

За відсутності регулювання приватні компанії були змушені визначати межі прийнятної мови, міркував Цукерберг .

«Це великий експеримент в управлінні, — сказав Цукерберг у 2019 році. — Якщо він буде успішним, ця дошка може стати важливою частиною того, як працюють онлайн-вираження та спільноти».

У 2019 році Meta передала 130 мільйонів доларів у незалежний траст, щоб правління використовувало їх протягом наступних шести років. Через три роки Meta пожертвувала ще 150 мільйонів доларів. Він ніколи не вказував, скільки фінансування буде надано в майбутньому.

Рішення Наглядової ради про те, чи видаляти фрагменти контенту, є обов’язковими — випереджають навіть Цукерберга. Його рекомендації щодо загальної політики та правил розглядаються, але не виконуються автоматично. Справи розглядаються та записуються комісією з п’яти членів ради, а потім надсилаються всій раді для голосування — процес, який має тривати 90 днів або менше.

Група була суперечливою з самого початку. Деякі критики Meta, включаючи президента NAACP Дерріка Джонсона та колишнього інвестора Facebook Роджера Макнамі, поставили під сумнів, чи може правління бути справді незалежним від компанії, яка його фінансує. Вони сформували власну коаліцію , яку зухвало назвали «Справжня наглядова рада Facebook».

Тим часом деякі співробітники Meta, особливо ті, хто входить до групи політики контенту, побоювалися групи сторонніх осіб, які приймають обов’язкові рішення щодо політики компанії, кажуть деякі з людей.

«Деякі люди були дуже схвильовані цим», — сказав один колишній співробітник Meta. «Інші люди вважали це скоріше втручанням у те, як ми завжди вели бізнес».

Прихильники назвали Наглядову раду зразком управління Інтернетом, пропонуючи рішення, які змінили роботу компанії. Наприклад , після того, як у лютому Наглядова рада розкритикувала маніпульовану медіа-політику Meta, соціальна медіа-компанія дотримувалася рекомендацій групи та розширила свою стратегію маркування штучним інтелектом на ширший діапазон відео, аудіо та зображень.

Члени правління наполягали на прозорості, закликаючи компанію опублікувати або поділитися своїм дуже секретним списком небезпечних організацій і осіб, яких користувачам заборонено хвалити на платформі. Побоюючись наражати на небезпеку власних співробітників, Meta не оприлюднила список, але врешті-решт погодилася надавати правлінню періодичні оновлення щодо його вмісту, за словами двох людей, знайомих із цим питанням.

Тим не менш, рада також зіткнулася з критикою з боку деяких науковців і аналітиків технічної політики, що вона працює повільно, видає занадто мало непрямих рішень із широким впливом на галузь. Наглядова рада визнала, що свої рішення прийняла після закінчення 90-денного терміну, пояснивши деякі пропущені терміни у звіті про прозорість за 2023 рік «персоналом, який бере відпустку під час періоду грудневих свят».

Минулого року Наглядова рада пообіцяла збільшити швидкість , прискоривши деякі рішення та запропонувавши стислі рішення, прийняті групою з п’яти членів без повного голосування. Торнінг-Шмідт, колишній прем’єр-міністр Данії, сказав, що рада завершила понад 50 справ у 2023 році, перевищивши попередні роки, і має намір перевищити цю кількість у 2024 році.

«Ми завжди чітко давали зрозуміти, що ми ніколи не були грою в цифри», – додала вона, передаючи, що рада «дедалі більше віддає перевагу випадкам, які дійсно можуть показати вам щось про те, як Meta модерує вміст».

«Під мікроскопом»

Керівники наглядової ради давно зрозуміли, що залежність від фінансування Meta робить її вразливою.

До 2020 року співробітники Наглядової ради почали пропонувати інтернет-платформи з подібними проблемами свободи слова, щоб розробити власні вказівки щодо вмісту з радою, кажуть люди, знайомі з цим питанням. За словами однієї особи, знайомої з цими зусиллями, технічні компанії в основному відхилили пропозицію, сказавши, що «нам не потрібно бути під мікроскопом».

Але власна фінансова ситуація Meta змінилася наприкінці 2022 року, коли крах цифрової реклами спонукав компанію з Менло-Парку, штат Каліфорнія, почати звільняти тисячі робочих місць.

За словами чотирьох людей, обізнаних із ситуацією, Meta повідомила керівникам наглядової ради, що вони також повинні оптимізувати витрати, маючи на увазі, що компанія може не зберегти фінансування на поточному рівні. Існує «коригування нашого бюджету, яке, на нашу думку, походить від коригування, яке Meta зробила у своєму власному бюджеті за останній рік», — сказав Торнінг-Шмідт.

Колишній прем'єр-міністр Данії Хелле Торнінг-Шмідт, співголова наглядової ради Meta. (Мадс Клаус Расмуссен/AFP/Getty Images)

Директор з управління Meta Дженніфер Броксмайер, яка контролює відносини компанії з радою директорів, сказала, що технологічний гігант захищає незалежність групи і не тиснув на неї, щоб скоротити робочі місця, додавши, що компанія розраховує продовжувати фінансувати раду директорів у майбутньому.

Тим часом адміністрація Наглядової ради вже працювала над своїм другим актом: допомога таким компаніям, як Meta, у дотриманні DSA, вперше прийнятого в 2022 році. Рада могла б оцінити небезпеку онлайн-платформ — оцінка ризиків, передбачена законом — або створити угоду органи, щоб дозволити користувачам оскаржувати рішення компанії, сказали люди, знайомі з цим питанням.

Ідея апеляцій піднялася, коли Хьюз заклав основу для регуляторів ЄС, які мали б схвалити ці зусилля. Групу довірених осіб було призначено для нагляду за новим апеляційним центром, а колишнього виконавчого віце-президента Емі Стаддарт призначили тимчасовим директором. Адміністрація наглядової ради шукає постійного директора, а також заповнює прогалину, утворену працівниками, звільненими в останні місяці.

DSA зробив послуги ради більш привабливими для інших технологічних компаній. Адміністратори наглядової ради рекламували досвід групи в прийнятті неупереджених рішень щодо спірних проблем модерації вмісту, з якими стикається Meta, згідно з презентацією слайдів, яку переглянули The Washington Post.

Платформи-учасники отримають вигоду від «перевірених знань і досвіду Наглядової ради в управлінні зверненнями користувачів», — йдеться в повідомленні.

У заяві Броксмейєра зазначено, що «Meta раніше заявляла, що підтримує те, щоб Правління вивчало потенційне узгодження з Законом про цифрові послуги та ширший перетин галузі таким чином».

За лаштунками центр суперечливий. Деякі учасники хвилюються, що це змінить сприйняття групи з організації, яка видає продумані політичні думки, на організацію, яка приймає проформальні рішення щодо модерації вмісту для європейських користувачів. Також не зрозуміло, чи буде достатньо нового центру апеляцій або будь-яких інших ініціатив, орієнтованих на DSA, для фінансування організації.

На даний момент керівники наглядової ради благають співробітників набратися терпіння, поки група працюватиме над деякими складними питаннями, які постають попереду.

«Коли ми проходимо через цю зміну, усі учасники об’єднані в те, щоб Рада директорів була налаштована на довгостроковий вплив, оскільки регулювання, технології та геополітичний ландшафт змінюють світ навколо нас», — написав Стаддарт у нещодавній записці для співробітників. «Це вимагає перспективного мислення та кваліфікованого лідерства, вашої відданості та досвіду, а також довгострокових зобов’язань від Meta».

Источник материала
Поделиться сюжетом