На Марс падає набагато більше метеоритів, ніж вважалося раніше
На Марс падає набагато більше метеоритів, ніж вважалося раніше

На Марс падає набагато більше метеоритів, ніж вважалося раніше

Метеорити падають на Марс у 10 разів частіше, ніж передбачалося раніше, йдеться у двох нових наукових працях, в яких визначаються сейсмічні ударні хвилі від цих ударів, зафіксовані апаратом НАСА Mars «Інсайт», що вже не існує.

Згідно з отриманими даними, на Червоній планеті відбувається від 180 до 260 зіткнень на рік, і об'єкти, що падають на неї, можуть досягати розмірів баскетбольного м'яча, утворюючи в грунті восьмиметрові кратери. Загалом, залежно від розміру падаючого тіла, частота зіткнень перевищує прогнози від двох до десяти разів. І деякі з нових ударів, виявлених посадковим апаратом «Інсайт», були великими: наприклад, в одному з досліджень повідомляється про дві великі зіткнення, що відбулися з різницею в 97 днів, які були досить значними, щоб у кожному з них утворився кратер розміром з футбольне поле.

«Ми очікували, що зіткнення такого розміру відбуватимуться раз на кілька десятиліть, можливо, навіть раз у житті, але тут ми маємо два такі зіткнення з різницею трохи більше 90 днів», — заявила Інгрід Даубер з Університету Брауна, яка очолювала одне з досліджень.

Даубер скептично ставиться до того, що ці зіткнення - просто збіг, і припускає, що більш ймовірно, що частота зіткнень на Марсі загалом вища, ніж припускали вчені-планетологи.

В обох дослідженнях для виявлення ударів використовувався сейсмометр SEIS, встановлений на апараті Інсайт (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport). Інсайт записував сейсмічні дані протягом чотирьох років, протягом яких SEIS був активний на поверхні Марса (з грудня 2018 по грудень 2022 року). Виділити сейсмічну ударну хвилю від зіткнення з усіх інших сейсмічних рухів на Червоній планеті нелегко, тому команда Даубер порівняла сейсмічні дані із зображеннями нових кратерів, які були помічені з орбіти орбітальним апаратом НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), щоб зв'язати поштовхи.

За знімками MRO команда Даубер визначила вісім нових ударних кратерів, які викликали марсотруси, виявлені SEIS. Шість із цих кратерів знаходилися в районі посадки «Інсайт» в Елізіум Планітіа. Два більші зіткнення, що відбулися з різницею в 97 днів, утворили кратери, розташовані набагато далі. Ці дві події є найбільшими свіжими зіткненнями на Марсі за історію досліджень Червоної планети роботами.

Источник материала
Поделиться сюжетом