Обираємо найсмачніші персики: жовті - кислуваті, білі - соковиті, а інжирні смакують дітям
Обираємо найсмачніші персики: жовті - кислуваті, білі - соковиті, а інжирні смакують дітям

Обираємо найсмачніші персики: жовті - кислуваті, білі - соковиті, а інжирні смакують дітям

Дочекалися! На українських ринках та у магазинах з’явилися вітчизняні персики. Про те, звідки везуть ароматні плоди, чим жовтий персик відрізняється від інжирного та білого, а також навіщо персику «волохата» шкірка – у матеріалі Коротко про.

Китайський символ родючості

Різного «калібру», соковиті, з рожево-жовтуватою оксамитовою шкіркою, ароматні, ще й приємною ціною у 60 грн за кілограм. Усе це – про українські персики. Плоди поки що везуть з південних регіонів України. Але через кілька тижнів, вже у липні, достигнуть персики і у холодніших областях. Так, персикові дерева прекрасно себе почувають і на Волині, і на Поліссі. І це завдяки невтомній праці селекціонерів, які вивели якісні українські сорти: "Мостиський Діамант", "Дніпровський", "Київський ранній", "Нектарин Черкаський", "Іллічівський ранній".

Узагалі персик походить з Китаю. У Піднебесній до цих плодів особливе ставлення: вони символізують родючість і довголіття. Більш того, персик згадується у всій китайській міфології. З часом персикові дерева розрослися на всіх континентах світу, окрім Антарктиди. Щоправда, в комерційних цілях персик почали розводити лише в XIX столітті. З того часу селекціонери активно працюють над виведенням нових сортів, морозо- та посухостійких, з міцним імунітетом до усіляких хвороб та шкідників.

Величезні персикові сади є у Китаї, Італії, Іспанії, США. У цих країнах вирощують мільярдні врожаї. В Україні все набагато скромніше. Але і у нас є свій персиковий рай. Це Херсонщина. У селі Софіївка знаходяться сади аграрного підприємства «Енограй» (ТМ FruitOk). До війни їхня площа сягала 400 га. Зараз в рази менше. Але навіть тут, майже на лінії зіткнення, вирощують усілякі фрукти-ягоди, у тому числі персики. Плоди, які купуєте в багатьох супермаркетах, - з Херсонщини.

- Цього року врожай гарний, персик вродив добре, - розповідає Коротко про керівник «Енограй» Ігор Гарань. - Взагалі Херсонщина – благодатний край. І справжня персикова Мекка.

У тамтешніх фермерів гаряча пора збору врожаю, тому не до розмов. Але працівники «Енограю» все ж додали, що окупацію не пережили близько половини персикових дерев. А відступаючи, вороги ще й щільно замінували сади. Тому, як тільки окупантів вигнали, військові допомогли розмінувати територію, а працівники замінили пошкоджені дерева новими саджанцями.

А взагалі садівники впевнені, що у кожному українському саду має рости й плодоносити персикове дерево. Хоча ця культура досить примхлива і живе відносно недовго, всього 8-10 років. Дерево добре росте на дренованих піщаних або гравійних суглинках. Любить збагачені азотом добрива, достатній полив, щорічну обрізку. А боїться кучерявості (хвороба дерева), різких заморозків і такого шкідника як східна плодожерка.

Жовтий персик має ідеально збалансований кисло-солодкий смак, м’якоть від ніжно-жовтого до оранжево-жовтого кольору. Фото: allrecipes.com

Два плоди замість одного десерту

Персик – справжнє молодильне яблуко. Тим, хто хоче мати гладеньку зволожену шкіру, треба щодня їсти ці плоди, які на 80% складаються з води. До того ж лише один персик середнього розміру забезпечує 10% добової потреби людини у вітаміні А та 17% добової потреби у вітаміні С. Персики також містять:

  • вітаміни групи В,
  • вітаміни РР, К та Е,
  • холін,
  • мідь,
  • фолієву кислоту,
  • залізо,
  • магній,
  • марганець,
  • фосфор,
  • калій,
  • цинк.

Дієтологи узагалі вважають персик одним із 10 найкорисніших фруктів (поруч із яблуком, ківі, ананасом). Дійсно, з огляду на його склад і водночас низьку калорійність (40 калорій у 100 г), розуміємо, чому ці плоди треба їсти щодня.

Персики є чудовим джерелом антиоксидантів, підтримують здоров’я серця та судин. А ще:

  • покращують травну систему,
  • допомагають здоров'ю очей,
  • їхні поживні речовини можуть діяти як природні засоби для зняття стресу,
  • допомагають підвищити імунітет.

Хоча, якщо маєте виразку чи гастрит, алергію, діабет, панкреатит, то краще не зловживати персиковою дієтою. Та й здоровим людям рекомендується з’їдати не більше двох плодів на день, і краще замінити ними десерт.

Білий персик особливо популярний в Україні: плід більш солодкий, соковитіший, аніж жовті сорти. Фото: allrecipes.com

Як обирати персики?

Якісний плід має легкий приємний аромат, ніжну шкірку без вм’ятин та пошкоджень, однорідний, так званий персиковий колір. Але ще звертайте увагу на сорт персика. Їх є сотні, та пересічні споживачі знають лише чотири: жовтий, білий, інжирний (або плаский персик) і нектарин (гібрид персика і сливи).

Отож, жовтий персик має ідеально збалансований кисло-солодкий смак, м’якоть від ніжно-жовтого до оранжево-жовтого кольору, іноді з червоними прожилками.

Білий персик особливо популярний в Україні: плід більш солодкий, соковитіший, аніж жовті сорти.

Інжирний, або плаский персик, може мати жовту або білу м’якоть і солодкий смак та невелику кісточку. Їх особливо полюбляють діти через цікавий вигляд.

І нектарин, якого від персика відділяє лише один ген. Різниця лише в тому, що нектарин має гладеньку шкірку, без будь-якого персикового пуху.

Інжирний або плаский персик улюбленець дітей. Фото: allrecipes.com

Цікавий факт

Персиковий пух - це своєрідна форма захисту плода. Він захищає ніжну шкірку від зайвої вологи. Без пуху персики гнили б на очах. А ще, як кажуть вчені, пушинки дратують та навіть відлякують багатьох ненажерливих комах.

Як зберігати персики?

Недостиглі плоди краще зберігати при кімнатній температурі впродовж 5 днів, подалі від прямих сонячних променів. Стиглі можна зберігати і в холодильнику, але не довше 4 днів. А якщо персики перестигли, то їх краще перебити у пюре і покласти у "морозилку". Там вони зберігатимуться до року.

Нектарин від персика відділяє лише один ген. Фото: recipes.net

Що приготувати ?

Що завгодно - від легких смузі до складних персикових чизкейків. Та у спеку не хочеться стояти біля плити. Тому пропонуємо легкий у приготуванні, цікавий на смак і, що важливо, досить бюджетний салат «Персиковий капрезе».

Інгредієнти:

  • Персики (жовті чи білі, або нектарини) – 2 штуки
  • Моцарела – три великих кульки
  • Томат – 2 штуки
  • Оливкова олія – 3 столові ложки
  • Бальзамічний оцет – 1 столова ложка
  • Дрібка перцю
  • Базилік – кілька листків

Персики, томати, моцарелу нарізати, почергово розкласти на таці. Усе це збризнути оливковою олією та бальзамічним оцтом. Приправити перцем, а зверху прикрасити базиліком. Смачного!

Цей салат легкий у приготуванні, цікавий на смак і, що важливо, бюджетний. Фото: bluejeanchef.com/

Источник материала
Поделиться сюжетом