Президент Чехії зустрівся з Сенцовим на кінофестивалі в Карлових Варах
Президент Чехії зустрівся з Сенцовим на кінофестивалі в Карлових Варах

Президент Чехії зустрівся з Сенцовим на кінофестивалі в Карлових Варах

Президент Чехії Петр Павел зустрівся з українським режисером і військовослужбовцем Олегом Сенцовим у Карлових Варах, де на Міжнародному кінофестивалі відбулася відбулася прем'єра його фільму «Реал».

Про це повідомляє Radio Prague International, передає Укрінформ.

Павел дав високу оцінку стрічці українського режисера. За словами чеського президента, важливо мати такі достовірні кадри з українського поля бою, бо вони «можуть донести до людей набагато більше, ніж десять телерепортажів, ціла книга чи серія коментарів».

«Ми можемо сто разів переконувати людей у тому, що війна в Україні турбує нас, бо якщо Росія здобуде в Україні перемогу, це торкнеться всіх. Якщо люди не можуть собі уявити те, що відбувається так, щоб воно зачепило їх емоційно, то фільм краще передасть жах, ніж будь-які слова», – підкреслив Павел, відповідаючи на запитання журналістів після зустрічі із Сенцовим.

«Якщо хтось витримає кадри, подібні до тих, що з'являються у фільмі «Реал», у нього підуть мурашки по шкірі, і він скаже собі: Так тривати довго не може, і ми повинні це зупинити», – додав чеський президент.

Своєю чергою, Сенцов у Фейсбуці написав, що, окрім чеського лідера, зустрівся у Карлових Варах з актором Віго Мортенсоном.

«Вважаю, що зараз критично важливо аби розмова про Україну тривала, бо це основа нашої підтримки, а також, щоб зʼявлялось розуміння того, в яких нелюдських умовах ми боремось з ворогом. Це потрібно не тільки людям за кордоном, а і нам самим, щоб перестати ховатися в світі мрій та ілюзій», - додав режисер.

Фільм «Реал» було представлено на кінофестивалі у Карлових Варах особисто режисером у позаконкурсній секції Special Presentation. Другий показ стрічки відбудеться 4 липня.

59-й Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах триватиме з 28 червня до 6 липня. Він вважається одним із ключових у Центральній та Східній Європі.

Як повідомляв Укрінформ, в основі фільму «Реал» - матеріал, знятий тактичною камерою влітку 2023 року. Сенцов випадково зняв один із боїв, коли його БТР був уражений ворогом. Режисер опинився в траншеї та за допомогою радіозв’язку намагався організувати евакуацію частини свого підрозділу, який був під обстрілом, майже без боєприпасів, на позиції під кодовою назвою «Реал».

Фільм є українсько-хорватською копродукцією і створений за підтримки Європейського фонду солідарності з українськими фільмами, проєкту «Документування України», ініційованого Інститутом гуманітарних наук (IWM, Відень), програми FILMBOOST від Deutsche Filmakademie у співпраці з ГО «Докудейз».

Олег Сенцов — український кінорежисер, сценарист і письменник, громадський активіст. Генеральний директор кінокомпанії «Край Кінема». Лауреат Премії Сахарова за свободу думки Європарламенту (2018) та Національної премії України імені Тараса Шевченка (2016).

10 травня 2014 року Сенцов був затриманий у Сімферополі російськими силовиками й засуджений за звинуваченням у тероризмі до 20 років ув'язнення.

7 вересня 2019 року Сенцовбув визволений у межах обміну утримуваними особами між Росією та Україною.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Олег Сенцов долучився до українського війська та воював на південно-східному фронті.

Фото: @prezidentpavel, Oleh Sentsov/FB

Источник материала
Поделиться сюжетом