В ООН засудили втручання Росії у роботу супутникових систем Європи
В ООН засудили втручання Росії у роботу супутникових систем Європи

В ООН засудили втручання Росії у роботу супутникових систем Європи

Міжнародний союз електрозв'язку (ITU) - спеціалізована установа ООН у сфері глобального електрозв'язку, що базується у Женеві, засудив серію інцидентів, пов'язаних із втручанням Росії в роботу супутникових систем європейських країн, і закликав припинити їх.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву органу, передає Укрінформ.

Як зазначається, минулого тижня ITU розглядав низку скарг від України та чотирьох країн Європейського Союзу – Франції, Нідерландів, Швеції та Люксембургу – на втручання РФ у роботу супутникових систем в останні місяці.

Сторони, які подали скарги, заявили, що супутникові перешкоди заглушають сигнали GPS та ставлять під загрозу керування повітряним рухом. В окремих випадках атаки зазнали дитячі телеканали, унаслідок чого на них транслювалися жорстокі кадри війни в Україні.

«Рада (ITU) висловила серйозне занепокоєння з приводу використання сигналів для створення навмисних шкідливих перешкод», - йдеться в заяві органу.

В ITU наголосили, що перешкоди в роботі французької та шведської супутникових мереж «ймовірно, походили від наземної станції (або станцій), розташованої в районах Москви, Калінінграда та Павлівки». В установі ООН назвали їх «вкрай тривожними та неприйнятними».

В ITU закликали Росію негайно припинити свої дії та розслідувати інциденти. Орган також закликав провести зустріч між постраждалими країнами та Росією, щоб врегулювати ці випадки та не допустити їх повторення.

Дипломатичне представництво Росії в Женеві не одразу відповіло на прохання журналістів про коментар.

Як повідомляв Укрінформ, влада Швеції стверджує, що Росія стоїть за «шкідливими перешкодами», спрямованими на супутникові мережі скандинавської країни, які вона вперше помітила після вступу до НАТО на початку цього року.

В останні місяці Росія почала масово глушити сигнали GPS поблизу своїх західних кордонів. Зокрема, літак компанії Finnair, який прямував з Фінляндії до Естонії, у ніч проти п'ятниці не зміг приземлитися в аеропорту Тарту через перешкоди GPS з боку Росії. Екіпаж був змушений повернути літак до Гельсінкі.

Крім того, за перші чотири місяці 2024 року РФ глушила сигнал GPS на кожному четвертому рейсі британських Військово-повітряних сил.

Теги по теме
Россия ООН Европа
Источник материала
Поделиться сюжетом