Чого не вистачає помідорам, якщо жовтіє листя: чим погодувати рослини і врятувати врожай
Чого не вистачає помідорам, якщо жовтіє листя: чим погодувати рослини і врятувати врожай

Чого не вистачає помідорам, якщо жовтіє листя: чим погодувати рослини і врятувати врожай

Що робити, коли жовтіє листя на помідорах? Зазвичай всього одна-дві підгодівлі можуть виправити ситуацію та вилікувати рослини.

Пожовтіння листя помідорів може свідчити про те, що рослині не вистачає певних мікро- або макроелементів. Що робити, коли жовтіє листя на помідорах, і чим саме його потрібно підживити в тому чи іншому випадку?

До слова, багато городників часто скаржаться, що квіти на помідорах починають активно обсипатися. Якщо вам цікаво, чому опадає зав'язь у томатів і що з цим робити, читайте матеріал: У томатів опадають квіти: у чому причина і що потрібно зробити, щоб врятувати врожай.

Чому жовтіє листя на помідорах?

Причин пожовтіння листя томату дуже багато, тому однозначно відповісти на це запитання не можна. Серед іншого, це може бути і нестача певних елементів, і захворювання, і шкідники.

Наприклад, якщо пожовкли прожилки на нижньому листі, це свідчить про брак магнію. Якої саме підгодівлі потребує рослина, можна визначити за виглядом листя, стовбура або плодів.

Зазвичай всього одна-дві підгодівлі можуть виправити ситуацію та вилікувати рослини. У результаті вони продовжуватимуть давати гарний урожай.

Як визначити за листям томатів, що їм не вистачає

Азот - це найголовніший елемент, що необхідний рослині для нарощування зеленої маси. У разі його нестачі стовбур у томату буде дуже тонким, а нижнє листя - жовтим, оскільки рослина бере азот із нижнього листя і перерозподіляє його у верхню точку росту.

Жовтим лист стає поступово, спочатку він має світло-зелений колір, а потім жовтіє. Причому жовтизна буде розподілятися рівномірно по листу.

Підгодовувати рослини азотом потрібно переважно в стадії вегетації, коли ще немає наливу плодів у рослини.

Заповнити нестачу азоту можна за допомогою аміачної селітри, сечовини, сульфату амонію або комплексного добрива з високим вмістом азоту.

Зворотний бік підгодівлі рослини азотом - це "жирування" томата. Якщо його перегодувати азотом, то рослина матиме дуже товстий стовбур, велике листя і пишну зелену масу.

Коли викручує верхню точку росту листя томатів, то це також є ознакою жирування томату.

Щоб виправити ситуацію, необхідно припинити абсолютно всі підгодівлі, які містять у собі азот. Також допоможе пасинкування, видалення всього зайвого, зокрема нижнього листя. Також можна підгодувати рослини сульфатом калію або монофосфатом калію.

Чому у томатів листя стає фіолетовим?

Якщо листя томата зі зворотного боку стає фіолетового кольору, це сигналізує про те, що рослині не вистачає фосфору. У цьому випадку необхідно терміново давати томатам мінеральними добривами, які містять цей елемент.

Чого не вистачає помідорам, якщо жовтіє листя

Нестача калію проявляється пожовтінням країв листка. У наступній стадії він починає відмирати.

Щойно з'явилися перші симптоми, необхідно обов'язково давати сульфат калію, монофосфат калію або інше комплексне добриво, де калію більше в процентному співвідношенні, ніж інших мікроелементів.

Магнієвий хлороз або нестача магнію у томатів починається з пожовтіння прожилок листя. У запущеній стадії лист починає відмирати.

У цьому випадку для підгодівлі підійде магній бор для томатів. Наприклад, магнієва селітра або сульфат магнію.

Якщо помідорам не вистачає кальцію, вони починають чорніти знизу - розвивається захворювання під назвою верхівкова гниль.

Про підгодівлю кальцієм не можна забувати і ще на стадії вегетації давати будь-яке добриво, де кальцій перебуває в доступній формі для рослини. Наприклад, це може бути кальцієва селітра.

Нестача сірки має дуже схожий вигляд, як і нестача азоту - жовтіє переважно нижнє листя.

Нестача сірки заповнюється такими добривами як сульфат магнію, сульфат калію, сульфат амонію.

Залізний хлороз - ще одна причина пожовтіння листя помідорів. Він відрізняється від магнієвого хлорозу: листя починає жовтіти зазвичай із середини листової пластини. Спочатку воно стає світло-зеленого кольору, потім - уже більш жовтого.

За таких симптомів нестачу можна заповнити таким добривом як хелат заліза. Підгодівлю можна провести простим обприскуванням по листу. Також можна використовувати будь-яке комплексне добриво, яке містить залізо.

Нестача бору схожа на вірусне захворювання. У цьому разі верхнє листя починає викручувати. Воно має ненормальний, дуже маленький розмір.

Після правильної підгодівлі рослина починає набувати нормальної форми, з'являться нові великі, нормальні, здорові листки.

Бор дуже важливий для зав'язування плодів у томата. У разі його нестачі зав'язі зазвичай жовтіють і обсипаються. Причому перші китиці можуть бути нормальними, а наступні починають скидати зайві зав'язі.

Добриво, яке можна застосовувати: магній бор, борна кислота, кальцій бор, комплексне добриво, яке містить у своєму складі бор.

Як правильно розрахувати дозування добрива

Якщо ви знайшли якийсь симптом у томатів, то треба взяти потрібне добриво й орієнтуватися на дозування, яке пропонує виробник. Зазвичай це 10 грамів на 10 літрів води.

Добриво вноситься під корінь. Після цього за рослиною потрібно спостерігати протягом 5-7 днів. Якщо поліпшень немає, підгодівлю варто повторити в такій же пропорції.

Раніше Главред писав,що садити з помідорами для щедрого врожаю - названо список хороших та небезпечних сусідів.

Що таке помідор?

Томат або помідор - однорічна або багаторічна трав'яниста рослина, вид роду Паслін (Solanum) родини Пасльонові (Solanaceae). Вирощують як овочеву культуру; вирощують заради їстівних плодів - соковитих багатогніздових ягід різної форми та забарвлення, які також називають томатами або помідорами.

Вам також може бути цікаво:

Источник материала
Поделиться сюжетом