Дефіцит Ozempic: ВООЗ попереджає про фальсифікацію
Дефіцит Ozempic: ВООЗ попереджає про фальсифікацію

Дефіцит Ozempic: ВООЗ попереджає про фальсифікацію

Нашумілий препарат для схуднення та лікування діабету 2-го типу Ozempic почав активно поширюватися у США та Європі у вигляді фальсифікованих версій. За останні два роки препарат набув рекордної популярності у всьому світі, що призвело до його глобального дефіциту. Всесвітня організація охорони здоров'я випустила попередження про підробки Ozempic, заявивши, що вони можуть бути небезпечними для здоров'я людей.

Особливо експерти стурбовані застосуванням Ozempic для терапії діабету. Виробники Novo Nordisk та Eli Lilly вже подали позови проти несанкціонованих продавців своїх препаратів. Серед шахраїв - кілька медичних спа-центрів, які стверджують, що у складі їхньої продукції для схуднення міститься тирзепатид або семаглутид.

Глобальний дефіцит та ризики фальсифікованої продукції

Ожиріння та діабет стали справжнім тягарем у системі глобальної охорони здоров'я. Тож не дивно, що з моменту появи на ринку ліків для зниження ваги, таких як Ozempic, Wegovy та інших препаратів глюкагоноподібного пептиду-1 GLP-1, їх попит у світі щороку зростає. Глобальний дефіцит GLP-1 лише активізував чорний ринок фальсифікованих препаратів.

Згідно з недавньою заявою ВООЗ, зростаючий попит на продукти семаглутиду, призвів до величезної кількості фальсифікації цих препаратів у всьому світі.

У жовтні 2023 року в Бразилії та Великобританії, а також у грудні 2023 року в США було виявлено три фальсифіковані партії препарату Ozempic. Хоча це перше офіційне повідомлення про підробки, ВООЗ відзначає збільшення кількості повідомлень про фальсифіковані продукти семаглутиду ще з 2022 року.

Фальсифікована продукція пов'язана з величезними ризиками для здоров'я. Недекларовані додаткові інгредієнти, такі як інсулін, можуть шкідливо впливати на здоров'я. У попередженні пацієнтам, які використовують семаглутид, рекомендується уникати покупку продуктів із незнайомих або неперевірених джерел, таких як інтернет-сайти.

Наскільки ефективна боротьба з підробками?

Раніше Управління з контролю за продуктами та ліками США FDA направило попереджувальні листи компаніям Synthetix та US Chem Labs за продаж в Інтернеті несхвалених та неправильно маркованих версій терапій GLP-1.

Помічниця генерального директора ВООЗ з доступу до ліків та товарів медичного призначення д-р Юкіко Накатані заявила:

"ВООЗ радить медичним працівникам, регулюючим органам та громадськості бути обізнаними про ці фальсифіковані партії ліків. Ми закликаємо зацікавлені сторони припинити будь-яке використання підозрілих ліків та повідомити про це у відповідні органи".

Нині ВООЗ не рекомендує використовувати семаглутид для лікування діабету через високу вартість. Адже чотиритижневий запас препарату тепер коштує 969 доларів.

Проте організація працює над короткими рекомендаціями щодо можливого використання агоністів GLP-1 рецепторів для лікування ожиріння та інших комплексних моделей терапії.

Фінансові показники та судові позови

У 2023 році виручка Ozempic склала близько 14 млрд дол, що становить 41% від загального обсягу продажів Novo Nordisk. На початку нинішнього року компанія збільшила прейскурантну ціну на препарат: курс, розрахований на 4 тижні, тепер коштує 969 доларів.

Тим часом Novo Nordisk та Eli Lilly подають судові позови проти несанкціонованих продавців. Компанія Eli Lilly опублікувала відкритий лист, заявивши, що домагається судового переслідування кількох медичних спа-салонів, оздоровчих центрів та клінік, які стверджують, що в їх комплексах для схуднення міститься тирзепатид.

Novo Nordisk також подала 12 власних позовів та врегулювала два позови проти медичного спа-салону та клініки у Флориді на початку цього року.

Зростання попиту на семаглутид та його аналоги створює як можливості, так і ризики. Відомо, що навіть оригінали цих препаратів мають чимало небезпечних побічних ефектів на організм. А фальсифікована продукція тим паче може бути пов'язана із серйозними ризиками для здоров'я та життя. Хоч виробники та регулюючі органи активно працюють над запобіганням підробкам, однак сьогодні жоден пацієнт не застрахований від фальсифікованих препаратів.

Источник материала
Поделиться сюжетом