Дослідження показує, що яскраве світло вночі може підвищити ризик діабету
Дослідження показує, що яскраве світло вночі може підвищити ризик діабету

Дослідження показує, що яскраве світло вночі може підвищити ризик діабету

Світіння лампочки або смартфона вночі може порушити циркадний ритм організму. Тепер нове дослідження показує, що вплив штучного світла після опівночі може підвищити ризик розвитку діабету 2 типу. Дослідження проводилося серед майже 85 000 людей у ​​віці від 40 до 69 років, які носили пристрої на зап’ясті вдень і вночі протягом одного тижня, щоб відстежувати їх вплив на різні рівні світла.

У рамках експерименту UK Biobank стан здоров’я когорти відстежували протягом дев’яти років. Ті добровольці, у яких пізніше розвинувся діабет 2 типу, частіше піддавалися впливу світла між 12:30 ранку та 6:00 ранку протягом тижневого періоду дослідження. Результати не доводять причинно-наслідкових зв’язків, але вони виявляють залежний від дози зв’язок між більш яскравим світлом посеред ночі та ризиком метаболічного розладу, що підсилює зв’язок.

Ті учасники, які входять до 10 відсотків найкращих під впливом світла вночі, мали на 67 відсотків вищий ризик розвитку діабету 2 типу, ніж ті, хто в нижньому 50-му процентилі.

Дослідження показують, що вплив штучного світла вночі, будь то жовте світло від лампи для читання чи синє світло від вашого смартфона, чи телевізора, може ускладнити засинання. Але навіть коли в поточному дослідженні дослідники враховували структуру та тривалість сну, результати залишилися, що свідчить про те, що діє інший механізм.

Інші можливі сприяючі фактори, такі як стать людини, її генетичний ризик діабету, її дієта, фізична активність, перебування на денному світлі, куріння або вживання алкоголю, також не вплинули на результати.

«Порада людям уникати нічного світла — це проста та економічно ефективна рекомендація, яка може полегшити глобальний тягар діабету 2 типу для здоров’я», — підсумовують автори дослідження під керівництвом дослідників з Університету Монаша в Австралії.

У минулому деякі інші обсерваційні дослідження також пов’язували штучне освітлення вночі з резистентністю до інсуліну, але ці експерименти не вимірювали штучні джерела світла в приміщенні майже так близько або так довго.

Нові дані щодо тварин і людей свідчать про те, що вплив штучного світла може порушити циркадні ритми, що призводить до зниження толерантності до глюкози, зміни секреції інсуліну та збільшення ваги – усе це пов’язано з підвищеним ризиком метаболічних розладів, таких як діабет 2 типу.

Одним із основних обмежень дослідження є те, що дослідники не змогли врахувати час прийому їжі, який може впливати як на циркадні ритми, так і на толерантність до глюкози. Крім того, деякі соціально-економічні фактори, як-от житлова ситуація людини, враховувалися на регіональному, а не на індивідуальному рівні, і враховувалися лише люди похилого віку.

Існує також той факт, що окремі організми дуже по-різному реагують на світло. Деякі дослідження показують, що інтенсивність світла, необхідна для придушення вироблення мелатоніну, який допомагає регулювати наш циркадний ритм, може коливатися від 6 до 350 люкс.

Тим не менш, попередні експерименти показують, що коли мелатонін порушується і циркадний ритм виходить з ладу, це може призвести до того, що підшлункова залоза виділяє менше інсуліну. Це може бути фактором, що сприяє розвитку діабету.

Потрібні набагато більш ретельні дослідження, перш ніж вчені зможуть справді зрозуміти, як світло вночі впливає на циркадний ритм і що це, у свою чергу, може зробити для здоров’я метаболізму організму.

Деякі дослідження свідчать про те, що навіть вихідні у кемпінгу без штучного освітлення можуть допомогти скинути циркадний ритм людини. Можливо, це саме те, що повинен призначити лікар. Дослідження було опубліковано в The Lancet Regional Health – Europe.

Источник материала
Поделиться сюжетом