Джипінг у туристичних Карпатах буде під забороною
Джипінг у туристичних Карпатах буде під забороною

Джипінг у туристичних Карпатах буде під забороною

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила урядовий законопроєкт №11024 щодо збереження природно-заповідного фонду.

Як повідомляє Держекоінспекція у Львівській області, роками природоохоронні території в Україні використовувалися як парки розваг: квадроцикли, баггі, ендуро-мотоцикли стали звичною практикою у туристичних Карпатах. Такі розваги знищують рослинний та ґрунтовий покрив екосистем, провокують хімічне забруднення, лякають диких тварин – особливо в період розмноження. Заборона “джипінгу” – цивілізована практика, яка діє у багатьох західних країнах з потужними природоохоронними традиціями: Ісландії, Чехії, Фінляндії, Норвегії.  

Законопроєкт залишає можливість використання транспорту на дорогах загального користування, вулиць населених пунктів, автомобільних доріг на приватних територіях, а також для доступу відвідувачів до рекреаційних ділянок. Однак новий законопроект передбачає посилення відповідальності шляхом підвищення штрафів, оскільки їхній розмір не виконує превентивної функції. Станом на зараз розмір штрафу становить від 153 до 408 гривень для громадян та від 255 до 510 гривень — для посадових осіб. Після схвалення проекту Закону розмір штрафу буде збільшено орієнтовно в 50 разів: для громадян він становитиме від 8500 до 17000 грн, для посадових осіб — від 17000 до 25500 грн.

Як пояснив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, законопроект розроблявся з огляду на закордонний досвід. Наприклад, в заповідних зонах Ісландії позашляховики взагалі поза законом, а штраф за порушення становить 4500 доларів. Розраховуємо на якнайшвидше схвалення цього законопроєкту в другому читанні.

 

varta1.com.ua: Новини

Наталя Андрійчук

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны