"Консультації лише починаються": експерт пояснив, як головування Угорщини може позначитись на переговорах про вступ України до ЄС
"Консультації лише починаються": експерт пояснив, як головування Угорщини може позначитись на переговорах про вступ України до ЄС

"Консультації лише починаються": експерт пояснив, як головування Угорщини може позначитись на переговорах про вступ України до ЄС

Пів року головування Угорщини в Раді Європейського Союзу не позначиться на переговорах щодо вступу України в ЄС. Справа в тому, що процес тільки починається, і на початковій стадії кожна держава визначатиметься зі своїми умовами й обговорюватиме їх із Києвом.

Також наша країна має виконати спільні критерії, щоб претендувати на членство. Про це в коментарі OBOZ.UA сказав Ігар Тишкевич, експерт зовнішньої та внутрішньої політики Українського інституту майбутнього.

Відповідаючи на запитання, як може вплинути головування Угорщини на переговори щодо майбутнього України в ЄС, він відповів: "У найближчий час – ніяк".

Спочатку кожна країна Євросоюзу визначить для нас власні умови, і Будапешт не зможе впливати на це.

"Сьогодні (2 липня. – Ред.) пан Орбан у Києві, і це окремо говорить про добросусідство між Україною й Угорщиною. Тому значне питання між Україною й Угорщиною буде зняте найближчим часом. Але не варто дивитись на світ у чорно білому забарвлені", – сказав експерт.

Конкретні завдання, які поставила собі Угорщина, невідомі.

"Але давайте подивимося на ключові проблеми, скажімо так, у Європейському Союзі. Перше – це бюджетна сфера як підтримка загалом, так і питання підтримки окремих країн у бюджеті ЄС... Друга частина – це питання європейської системи безпеки, про яку говорять. Третє – це, якщо ми говоримо про Раду ЄС, то це певна трансформація політики. Вона не буде кардинальною, але спроба знайти нові механізми ефективної дії, зважаючи на зміну балансу в європейському парламенті", – вважає Тишкевич.

Він очікує, що після візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Києва сторони намагатимуться "вийти зі спіралі конфліктів".

"По-друге, підготовка договору про добросусідство. Наскільки я розумію, пункт один і пункт два вже було артикульовано", – зазначив експерт.

Як раніше повідомляв OBOZ.UA:

– Орбан відвідав Україну 2 липня та зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Від початку повномасштабної війни це перша поїздка до нашої країни угорського прем'єра.

– Зеленський подякував Будапешту за участь у першому Саміті миру й підтримку підсумкового комюніке. Президент висловив сподівання, що Угорщина приєднається до підготовки другої конференції.

– Орбан зі свого боку заявив: "Ми хочемо налагодити відносини між нашими країнами, ми хочемо підписати глобальну угоду про співпрацю з Україною, подібну до тих угод, які у нас діють з іншими сусідами Угорщини".

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом