МКС пролітає на тлі активного Сонця: отримано унікальні кадри
МКС пролітає на тлі активного Сонця: отримано унікальні кадри

МКС пролітає на тлі активного Сонця: отримано унікальні кадри

Астрофотограф Мігель Кларо зміг зробити вражаюче зображення руху орбітальної станції на тлі нашої зірки всього за кілька секунд.

Мігель Кларо займається зйомками астрономічних об'єктів і часто робить зображення Сонця. На новій фотографії видно не тільки нашу зірку, яка проявляє свою активність, а ще й Міжнародну космічну станцію (МКС), яка пролітає на тлі Сонця, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

На новому знімку астрофотографа Мігеля Кларо видно силует МКС, яка переміщається на орбіті на тлі Сонця. При цьому орбітальна станція перебувала в цей момент на відстані 441,5 км від Землі і рухалася зі швидкістю 7,31 км/с.

Фотографію було зроблено на півночі Португалії і загальна тривалість руху станції на тлі Сонця становить лише 0,54 секунди. Фотографія була створена на основі 200 кадрів, зроблених протягом приблизно 2 секунд. За словами Кларо, рух МКС на тлі Сонця було дуже складно зафіксувати, але йому вдалося зловити цей рідкісний момент за допомогою камери, призначеної для швидкої зйомки. При цьому частота зйомки становила 109 кадрів на секунду.

На новому знімку астрофотографа Мігеля Кларо видно силует МКС, яка переміщується на орбіті на тлі Сонця
Фото: space.com

Кожне зображення Кларо обробив окремо і його вразила якість, отримана в результаті. На перших зображеннях МКС показана білим кольором через метод інверсії, який використовувався для обробки зображень хромосфери Сонця з більшою глибиною. На наступних зображеннях МКС показана чорним кольором і інверсію не видно. Усе це можна побачити на спеціально створеному відеоролику.

Підсумкова фотографія вийшла настільки якісною, що можна розрізнити різні компоненти МКС, включно з сонячними панелями і модулями. Також на зображенні видно струмені плазми в зовнішній атмосфері Сонця, велику плазмову нитку і велику сонячну пляму, а також кілька сонячних протуберанців. Нагадуємо, що діаметр Сонця становить 1,4 млн км і що зірка складається на 73% з водню, на 25% з гелію і на 2% з більш важких хімічних елементів.

МКС робить повний оберт навколо Землі за 90-93 хвилини. Ширина орбітальної станції становить приблизно 109 метрів. На цій фотографії через особливості зйомки Сонце всього приблизно в 30 разів більше за МКС.

Як уже писав Фокус, у Чумацькому Шляху "пухкі" планети ходять по незвичайних орбітах і вчені з'ясували, що відбувається. Астрономи виявили існування двох різних видів суб-Нептунів, які є "пухкими" через орбітальний резонанс.

Що стосується ситуації на МКС, то як уже писав Фокус, там застрягли 2 астронавти NASA, які вирушили на орбіту, щоб провести там тиждень, але вже майже місяць не можуть повернутися додому. І їхня місія може затягнутися до початку наступного року. Причина криється в несправності космічного корабля, який вперше доставив астронавтів на орбіту.

Теги по теме
Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом