7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова опублікував цикл інтерв’ю відомих українців про війну, пам’ять та справедливість
Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова опублікував цикл інтерв’ю відомих українців про війну, пам’ять та справедливість

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова опублікував цикл інтерв’ю відомих українців про війну, пам’ять та справедливість

Протягом трьох місяців Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова у рамках виставки "Голоси" у Музеї історії міста Києва проводив публічні інтерв'ю із українськими професіоналами у сфері збереження національної пам'яті. За численними проханнями слухачів Музей публікує серію відео інтерв'ю першого циклу культурних подій виставки.

Слідкуйте за новими відео у плейлисті Музею.

Чому збереження національної пам’яті є для українців надважливим? Якою має бути справедливість під час війни та повоєнна? Як трансформується суспільство на тлі непередбачуваності та тривалості подій в Україні? Що варто знати, відрефлексувати та запам'ятати про цю війну кожному з нас? На найгостріші питання відповіли експерти спеціально для циклу інтерв'ю Музею.

Перше публічне інтерв’ю циклу – це розмова із Олександрою Матвійчук, правозахисницею, очільницею "Центру громадянських свобод", який отримав Нобелівську премію миру у 2022 році, координаторкою роботи ініціативної групи "Євромайдан SOS". Модерувала бесіду Анастасія Платонова – культурна критикиня, аналітикиня культури та кураторка цього циклу подій.

Говорили про таке:

– чому важливо документувати досвіди війни та на що вони впливають;

– чим наразі займаються українські правозахисники, ключові актуальні процеси;

– як те, що іноземці читають, слухають і бачать про війну в Україні, впливає на системні зміни у розумінні того, що відбувається в Україні та світі;

– що робити із "втомою" західного світу від війни;

– як Україні й українцям дати раду з необхідністю перезавантаження системи міжнародного права;

– як примиритися з безмежною кількістю зла, насилля, несправедливості, безкарності;

– чому важливо пам’ятати;

– що може зробити кожен, щоб допомогти українським правозахисникам.

Виставка "Голоси" Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова тривала три місяці у Музеї історії міста Києва, щоб розкрити глибину й силу живих людських історій, зібраних у понад 110-тисячному архіві Музею "Голоси Мирних". За цей час її відвідало понад 5 тисяч людей. Перший сезон виставки завершено.

Міністерство культури та інформаційної політики України висловило вдячність Музею "Голоси Мирних" за вагомий внесок у збереження національної пам’яті України через збирання, зберігання та поширення свідчень мешканців України про війну, зокрема у рамках виставки "Голоси", та рекомендувало виставку до показу у Європі й США.

Слідкуйте за новими відео у плейлисті, а за анонсами заходів – у соцмережах Фонду Ріната Ахметова та у Музеї "Голоси Мирних".

Источник материала
Поделиться сюжетом