Підводне каміння візиту Орбана до Києва або до чого тут прем'єр-міністр Італії
Підводне каміння візиту Орбана до Києва або до чого тут прем'єр-міністр Італії

Підводне каміння візиту Орбана до Києва або до чого тут прем'єр-міністр Італії

Прем'єр-міністр Угорщини з самого ранку спантеличив українців питанням: навіщо Орбан приїхав до Києва. А якщо врахувати, що ця країна є одним із головних опонентів України в Європі, то інтерес до цього візиту більший.

Орбан – «миротворець»

Віктор Орбан у Києві обговорив із Володимиром Зеленським встановлення миру та двосторонні відносини. Сам Віктор Орбан напередодні візиту дав інтерв'ю, в якому пообіцяв зробити перші кроки для сприяння миру в Україні. На запитання, що може зробити Угорщина під час свого головування в Раді ЄС для припинення війни в Україні, Орбан відповів, що перші кроки для сприяння миру зроблять уже 2 липня.

"Де тут буде Європа? Хто представлятиме ваші інтереси? А які ваші інтереси?" − сказав він, додавши, що угорське головування в ЄС не може відповісти на ці питання самостійно.

"Найважливіша тема дискусії - можливість досягнення миру. Віктор Орбан та Володимир Зеленський також обговорять актуальні питання угорсько-українських двосторонніх відносин", - сказав керівник прес-служби Орбана Берталан Хаваші.

Іміджева поїздка

Крім цього, угорський прем'єр прибув до України, щоб зробити крок до налагодження відносин між Києвом та Будапештом під тиском з боку ЄС. На саміті ЄС, який відбувся 27-28 червня у Брюсселі, угорський прем'єр вирішив надіслати сигнал про зміну ставлення до України. Офіційна причина, яку він озвучив, – початок головування Угорщини у Раді ЄС, яке розпочнеться вже 1 липня. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що угорське головування у Раді Європейського Союзу у другій половині 2024 року буде "більш миротворчим".

Сам Орбан заявив, що його візит до Києва пов'язаний із головуванням Будапешта у Європейському Союзі. "Мета угорського головування - зробити свій внесок у вирішення проблем, які стоять перед Європейським Союзом. Тому моя перша поїздка була до Києва", - заявив він.

Орбан цим візитом має і свою особисту мету. Починаючи головування Угорщини у Раді ЄС, угорському прем'єру потрібно продемонструвати свою політичну вагу у ролі представника ЄС.

Європа натиснула на Орбана

Також є інформація, що нібито на угорського прем'єра натиснули європейські лідери, які хоча покласти край конфлікту між Україною та Угорщиною. Зокрема, прем'єра Угорщини переконували французький президент Емманюель Макрон та голова уряду Італії Джорджія Мелоні.

Прем'єр Італії очолює групу "Європейських консерваторів та реформістів", куди хоче потрапити Орбан зі своєю партією "Фідес", щоб мати більший вплив на ухвалення рішень у Європарламенті. Італійський прем'єр поставила перед угорським колегою вимогу – засвідчити, що його гарячий конфлікт із Києвом закінчився.

Думка експерта

Володимир Фесенко, політолог

- Жодних проривів і сенсацій від цього візиту чекати не варто. Важливим є сам факт візиту. А його приїзд пов'язаний із початком головування Угорщини у Раді ЄС. І тут, як кожен будь-який новообраний президент, він обирає свою першу закордонну поїздку. Своїм приїздом до Києва Орбан показав, що Україна буде для нього пріоритетом, коли він просуватиме свої інтереси. Він хоче добитися поступок щодо угорської громади на Закарпатті.

Орбан ще й приїхав тому, що йому потрібно налагодити добрі стосунки з прем'єр-міністром Мелоні, який очолює у Європарламенті групу "Європейських консерваторів та реформістів", щоб увійти до неї. А Мелоні, судячи з усього, переконливо попросила Орбана припинити конфлікт з Україною.

Що ж до миротворчих заяв Орбана, то, швидше за все, він просто піариться на популярній темі – світі в Україні. Навряд чи має якийсь мирний план і він не зможе стати посередникам у цьому питанні через специфічні відносини з Володимиром Путіним.

Теги по теме
Киев
Источник материала
Поделиться сюжетом