Поруч із Чумацьким Шляхом знайшли ще дві карликові галактики: астрономи збентежені. Фото
Поруч із Чумацьким Шляхом знайшли ще дві карликові галактики: астрономи збентежені. Фото

Поруч із Чумацьким Шляхом знайшли ще дві карликові галактики: астрономи збентежені. Фото

Чумацький Шлях не єдиний у своєму куточку Всесвіту. Астрономи виявили поруч ще дві крихітні галактики.

Науковці дещо збентежені. Адже разом із виявленими галактиками досі, загальна кількість супутників в цій ділянці неба перевищує очікування, пише ScienceAlert.

Астрономи ідентифікували два нові супутники, названі Virgo III та Sextans II, в області космосу, яка вже переповнена більшою кількістю карликових галактик, ніж передбачають моделі темної матерії.

"Разом з чотирма раніше відомими супутниками, в зоні дії HSC-SSP загалом вже є дев’ять супутників. Цей рівень виявлення ультраслабких карликів набагато вищий, ніж той, який передбачали останні моделі для очікуваного населення супутників Чумацького Шляху в рамках моделей холодної темної матерії. Це свідчить про те, що ми стикаємося з проблемою "занадто багато супутників", – наголошує команда науковців під керівництвом Дайсуке Хомма з Національної астрономічної обсерваторії Японії.

Темна матерія – це щось невидиме і невідоме у Всесвіті, яке створює додаткову гравітацію, яку не можна віднести до звичайної матерії. Галактики, включно з Чумацьким Шляхом, просякнуті цією таємничою речовиною та оточені нею. Темна матерія надає більшу швидкість обертанню галактик і більші гравітаційні потужності, щоб залучати, утримувати та, зрештою, поїдати галактики-супутники.

Ґрунтуючись на моделях темної матерії Чумацького Шляху, астрономи мають досить детальні прогнози про те, скільки супутникових галактик повинні побачити в певних місцях. Але віднайдені Virgo III та Sextans II руйнують всі наявні уявлення вчених.

Згідно з моделями темної матерії, у частині неба поблизу Чумацького Шляху повинно бути близько чотирьох супутників карликової галактики, а не дев’ять.

Науковці припускають, що зона HSC-SSP містить більшу концентрацію супутників, ніж середня ділянка космосу. За словами дослідників, єдиний спосіб визначити, чи це так, – продовжувати дивитися на інші ділянки неба та уважно порахувати знайдені карликові галактики.

"Наступним кроком буде використання потужнішого телескопа, який захопить ширший огляд неба. Наступного року обсерваторія Віри С. Рубін у Чилі буде використана для досягнення цієї мети. Я сподіваюся, що буде відкрито багато нових галактик-супутників", – підсумував астроном Масаші Тіба з Університету Тохоку.

Раніше OBOZ.UA писав, що вчені наблизилися до розгадки дивних радіосигналів з-за меж Чумацького Шляху.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом