Прагнення перехитрити ворога, а також потоки інвестицій перетворили Україну на Силіконову долину для озброєння
Прагнення перехитрити ворога, а також потоки інвестицій перетворили Україну на Силіконову долину для озброєння

Прагнення перехитрити ворога, а також потоки інвестицій перетворили Україну на Силіконову долину для озброєння

 

В Україні повним ходом створюється і вже використовується на полі бою зброя майбутнього. Як пише The New York Times, штучний інтелект розпочинає епоху роботів-убивць. Зазначається, що прагнення перехитрити ворога, а також величезні потоки інвестицій перетворили Україну на Силіконову долину для автономних дронів та іншого озброєння, пише УНІАН.

У публікації вказується, що у зв'язку з цим висловлюються і серйозні побоювання, що через розроблювані в Україні нові технології може статися поворотний момент в історії з незворотними та катастрофічними наслідками для всього людства. Зокрема, про відповідні загрози заявили члени групи експертів ООН, які витратили понад десять років на обговорення правил використання автономної зброї у світі.

«Ця зброя буде використовуватися у військовому арсеналі практично кожного», - застеріг головний парламентер Австрії з автономної зброї в ООН Александр Кментт,

За його словами, ніхто не очікує, що країни ухвалять повну заборону на таку зброю, «але вона має регулюватися таким чином, щоб ми не зіткнулися з абсолютно жахливим сценарієм».

Про небезпеку перетворення ШІ на зброю попередив і професор Каліфорнійського університету в Берклі Стюарт Рассел: «З'явиться зброя масового знищення, що буде дешевою, масштабованою і легко доступною на ринках зброї по всьому світу».

В Україні подібні побоювання не висловлюють, оскільки відповідні технології можуть надати перевагу перед Росією, яка також розробляє автономні пристрої-вбивці, або просто допомогти йти в ногу з часом, пише NYT.

«Щойно ми дійдемо до того, що нам не вистачатиме людей, єдиним рішенням буде замінити їх роботами», - заявив один із раробників, співзасновник компаній Saker.

У статті наголошується, що «широка доступність простого у розробці програмного забезпечення, потужних алгоритмів автоматизації та спеціалізованих мікрочіпів штучного інтелекту висунула смертельну гонку інновацій на незвідану територію, підживлюючи потенційну нову еру роботів-вбивць».

«Найпередовіші версії технології, що дозволяє дронам та іншим машинам діяти автономно, стали можливими завдяки глибокому навчанню - формі штучного інтелекту. який використовує великі обсяги даних для виявлення закономірностей та прийняття рішень», - пише видання.

Автономні дрони на війні в Україні

У статті наводяться приклади нових розробок, які або вже використовуються в боях, або проходять стадії випробувань.

«У більш ніж дюжині інтерв'ю з українськими підприємцями, інженерами та військовими підрозділами виникла картина найближчого майбутнього, коли зграї самокерованих дронів зможуть координувати атаки, а кулемети з комп'ютерним зором зможуть автоматично збивати солдатів. Розробляються і більш дивовижні творіння, такі як ширяючий безпілотний вертоліт із кулеметами», - пише видання.

Стверджується, що ця зброя грубіша і не така просунута, як дорогі системи військового рівня, вироблені США Китаєм і Росією. Однак значущості цим розробкам додають їхні низька вартість (всього тисячі доларів або менше) і легка доступність.

За словами бійців, автономні дрони «вже користуються великим попитом»: машини особливо корисні в боротьбі з перешкодами, які можуть порушити зв'язок між дроном і пілотом. Коли дрон літає сам, пілот може просто зафіксувати ціль та дозволити пристрою зробити все інше.

«По всій Україні виникли імпровізовані заводи і лабораторії для створення дистанційно керованих машин усіх розмірів, від літаків дальньої дії та ударних катерів до дешевих дронів-камікадзе. Багато з них є попередниками машин, які в кінцевому підсумку будуть діяти самостійно», - пише NYT.

За словами міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, 10 компаній уже виробляють автономні дрони: «У нас уже є системи, які можна виробляти серійно, і зараз вони проходять масштабні випробування на передовій, а отже, вже активно використовуються».

Зазначається, що деякі компанії, як-от «Вирій», використовують базові алгоритми комп'ютерного зору, які аналізують та інтерпретують зображення і допомагають комп'ютеру ухвалювати рішення. Інші компанії більш складні та використовують глибоке навчання для створення програмного забезпечення, яке може ідентифікувати та атакувати цілі.

Як приклад наводиться справді футуристична зброя: артилерійська вежа «Воллі» (названа на честь схожості з роботом Pixar ВАЛЛ-І), з автономним наведенням, яка працює з контролером PlayStation. Ця зброя може автоматично захоплювати ціль на відстані до 1000 метрів. Вона є однією з кількох, що з'явилися на передовій в Україні, яка використовує програмне забезпечення, навчене штучним інтелектом, для автоматичного відстежування та стрільби по цілях.

varta1.com.ua: Новини

Наталя Андрійчук

Источник материала
Поделиться сюжетом