Створено найточніший у світі атомний годинник з безпрецедентною точністю
Створено найточніший у світі атомний годинник з безпрецедентною точністю

Створено найточніший у світі атомний годинник з безпрецедентною точністю

Вчені з JILA, спільного наукового закладу Національного інституту стандартів і технологій (NIST) та Університету Колорадо в Боулдері, розробили атомний годинник нового покоління з рекордною точністю. Як повідомляє Phys.org, новий пристрій відкриває широкі перспективи для розвитку науки та технологій.

Ключовою особливістю нового годинника є використання оптичної технології замість мікрохвильової. Пристрій висвітлює атоми видимим світлом, що має значно вищу частоту, ніж мікрохвилі у традиційних атомних годинниках. Це дозволяє досягти безпрецедентної точності – втрата лише однієї секунди за 30 мільярдів років.

Для підвищення точності вимірювань годинник використовує «оптичну решітку», яка одночасно утримує та вимірює десятки тисяч окремих атомів. Збільшення кількості вимірюваних атомів забезпечує більший обсяг даних для точного визначення секунди.

Нова конструкція дозволяє виявляти релятивістські ефекти хронометражу на субміліметровому рівні, що приблизно дорівнює товщині людської волосини. Це відкриває можливості для перевірки фундаментальних теорій, зокрема загальної теорії відносності, з надзвичайно високою точністю.

Очікується, що новий атомний годинник знайде широке застосування у різних галузях науки та техніки. Зокрема, він може сприяти поліпшенню космічної навігації, пошуку нових елементарних частинок, виявленню прихованих родовищ корисних копалин та навіть розгадці фундаментальних таємниць світобудови.

Источник материала
Поделиться сюжетом