В Україні виготовили легкий бронеавтомобіль на базі Toyota Land Cruiser 70
В Україні виготовили легкий бронеавтомобіль на базі Toyota Land Cruiser 70

В Україні виготовили легкий бронеавтомобіль на базі Toyota Land Cruiser 70

Науково-виробниче об’єднання «Практика» розпочала ходові випробування бронеавтомобіля «Джура». З цією новинкою компанія хоче увійти до більш легкого класу таких машин. Модель побудована на шасі Toyota Land Cruiser 70 та має рівень балістичного захисту ПЗСА-4 (Level 1 по STANAG 4569), тобто від куль калібру 5,45 мм (7H10), повідомляє «Мілітарний». Що ж до протимінного захисту, то машина витримує підрив двох гранат та невеликих мін (2 – 3 кг у тротиловому еквіваленті).

Автомобіль має модульну конструкцію, що дозволяє створити на його базі до 12 модифікацій різного призначення – від перевезення поранених до мінометного розрахунку. В даному випадку «Джура» представлений із бронекапсулою на чотирьох та відкритим вантажним відсіком. Можливий також повністю закритий варіант – на 6 місць.

У салоні заслуговують на увагу спеціальні сидіння, а також оббивка стелі з пористої гуми, що захищає голову при проходженні нерівностей. Передня панель перейшла з донора. На машині встановлено інфрачервону камеру, а також камеру заднього виду. Як опція можливий й тепловізор.

Для кращої стійкості на місцевості було вирішено відмовитися від класичної турелі на даху, що має досить високий центр ваги. Тому тут встановили просте кріплення для 7,62-мм кулемета з бронезахистом спереду.

“Джура” має масу близько п’яти тонн і стільки ж може ще й буксирувати, що важливо для транспортування різного озброєння. Підвіску коліс, ясна річ, посилили. Під капотом стоїть 4,5-літровий двигун потужністю 200 к. с. і максимальним крутним моментом 430 Нм.

Зазначимо, що НВО «Практика» бронеавтомобіль такого легкого класу вперше показало ще у 2016 році, на виставці «Зброя та безпека 2016» у Києві. Тоді схожа, чотиритонна машина називалася “Козак-4”. Вона була розроблена на базі Land Rover Defender і мала нижчий клас захисту – ПЗСА-3.

Источник материала
Поделиться сюжетом