Вчені знайшли мох, який здатний вижити на Марсі
Вчені знайшли мох, який здатний вижити на Марсі

Вчені знайшли мох, який здатний вижити на Марсі

Китайські вчені виявили, що мох виду Syntrichia caninervis здатний виживати в умовах, аналогічних тим, що існують на Марсі. Стаття про це відкриття опублікована у науковому журналі The Innovation.

Мох, який росте, зокрема, в Антарктиді та американській пустелі Мохаве, легко переносить посуху, високий рівень радіації та вкрай низькі температури. Наявність такого виду, вважають вчені, дає змогу говорити про можливості колонізації глибокого космосу.

Під час досліджень група вчених Китайської академії наук створила для моху умови, аналогічні марсіанським. Мох вижив після п'яти років при температурі -80°С та 30 днів при температурі -196°С. Після опромінення його гамма-променями потужністю майже 500 Ґрей він навіть видав нову поросль. Не вплинула на нього і тривала відсутність вологи.

Це перше подібне дослідження, в рамках якого оцінювалася можливість виживання цілої рослини у конкретному середовищі.

Дивлячись у майбутнє, ми вважаємо, що це перспективний мох можна доставити на Марс чи Місяць і вже там провести подальшу перевірку можливості колонізації позаземних природних середовищ, заклавши основу створення біологічно стійкого місцеперебування людини поза Землею.

Вчені з інших країн оцінили роботу китайських колег. Так, професор Стюарт МакДеніел з Університету Флориди, якого цитує газета The Guardian, зауважив:

Розведення земних рослин - важлива частина будь-якої тривалої космічної місії, оскільки рослини ефективно перетворюють вуглекислий газ і воду на кисень і вуглеводи, тобто на повітря та їжу, які потрібні людині для виживання. Хоча пустельний мох сам по собі є їстівним, він може виконати в космосі інші завдання.

Співробітниця американського інституту SETI Агата Зупанська зазначає, що мох може допомогти збагатити та перетворити кам'янисту поверхню Марса, щоб сприяти зростанню інших рослин.

Источник материала
Поделиться сюжетом