ВЛК при мобілізації: юрист вказав на ключові проблеми та що робити у разі порушень
ВЛК при мобілізації: юрист вказав на ключові проблеми та що робити у разі порушень

ВЛК при мобілізації: юрист вказав на ключові проблеми та що робити у разі порушень

Юрист Ігор Баранников в інтерв'ю Юрію Романенку розкрив низку проблем, пов'язаних із роботою військово-лікарських комісій (ВЛК) в Україні. Експерт наголосив на необхідності реформування системи та звернув увагу на відсутність прозорості у процесі прийняття рішень.

За словами Баранникова, одна із ключових проблем полягає в тому, що рішення ВЛК не видаються на руки призовникам.

"Постанови ВЛК зараз просто не видаються на руки. І це правда", – заявив юрист. Він зазначив, що ця практика лише посилюється згодом.

Експерт описав типову ситуацію: "Після цього всі документи ВЛК... заходить черговий і забирає з собою... У людини немає навіть слідів, як він проходив ВЛК, що він взагалі проходив на ВЛК".

Баранников рекомендує громадянам фіксувати процес проходження ВЛК. "Йдете на ВЛК, робите фото кожного документа, висновки та довідки, звичайно ж", - радить юрист. Він також зазначив, що відеозйомка обстеження не заборонена законом. І потрібно це робити, якщо телефон не забрали.

Ще одна проблема, на яку звернув увагу експерт, – відсутність чіткої системи оцінки стану здоров'я.

"І у новій редакції наказу, і у старій редакції наказу немає чіткого розуміння бальної системи, тобто немає накопичення захворювань", - пояснив Баранніков. За його словами, це може призвести до ситуації, коли людина з кількома захворюваннями може бути визнана придатною до служби.

Юрист також розповів про можливості оскарження рішень ВЛК. "Звичайно, насамперед заява на оскарження начальнику обласного ТЦК, потім вища і паралельна до суду", - порадив Баранников. Він закликав громадян не боятися відстоювати свої права, якщо вони впевнені у своїй правоті.

Експерт наголосив на необхідності реформування системи ВЛК. "На жаль, ВЛК ніхто не реформує і близько. Тобто вони зробили військовий квиток, але ніхто не хотів зробити електронний реєстр постанов ВЛК. Ніхто", - заявив Баранніков.

Окремо адвокат зупинився на проблемі неправомірних дій деяких членів ВЛК. "Глава ВЛК, людина, яка не поважає ні закону, ні людей", - прокоментував він ситуацію, коли голова комісії заявляє про необхідність проходити ВЛК "до кінця війни".

Баранников закликав громадян не піддаватися страху та активно захищати свої права. "Всі користуються страхом. Більшість співробітників ВЛК та ТЦК, вони користуються страхом", - наголосив експерт.

Крім того, юрист розповів про переваги та проблеми програми Резерв+.

Источник материала
Поделиться сюжетом