Чим мити посуд на дачі: екологічні способи
Чим мити посуд на дачі: екологічні способи

Чим мити посуд на дачі: екологічні способи

Часто на дачі ми маємо чудовий сад і власний город, але не маємо певних звичних умов, як каналізація або септик. Тому нерідко доводиться вигадувати різноманітні побутові лайфхаки для різних ситуацій, наприклад, шукати екологічні способи помити посуд.

Насправді досвідчені дачники вигадали чимало засобів, які допоможуть тримати тарілки та чашки в чистоті. OBOZ.UA зібрав головні рецепти, які стануть у нагоді вам і не завдадуть шкоди довкіллю.

Харчова сода

Легка абразивність і здатність розчиняти жир роблять соду ідеальним засобом для миття посуду на дачі. Її можна насипати просто на губку, а можна розчиняти у воді і замочувати цим розчином тарілки або й навіть і каструлі. Проте, якщо ви використовуєте посуд з антипригарним покриттям, краще обрати якийсь інший засіб, який не подряпає захисний шар.

Сода з гірчичним порошком

Гірчичний порошок справляється з жиром та білковими відкладеннями навіть краще, ніж сода, тому чудово посилить її очищувальну дію. Змішайте обидві субстанції у рівних пропорціях і використовуйте для миття посуду, наносячи суміш на губку. Проте майте на увазі, що мити посуд цією сумішшю краще у рукавичках – вона буде дуже сильно сушити шкіру.

Оцет

Із помірно забрудненим посудом добре впорається білий оцет. Розведіть у літрі води від столової ложки до 200 мл оцту – залежно від того, що ви миєте. Для чашок та склянок знадобиться менше засобу, для тарілок та приборів – більше. У цьому розчині можна замочити всі предмети, які потребують чищення, потім потерти їх губкою і добре ополоснути, щоби прибрати запах.

Господарське мило

Цей засіб складається більшою мірою з натуральних інгредієнтів, тому буде достатньо екологічним. Натріть частину бруска і розведіть у воді до гелеподібної консистенції, щоби отримати зручний мийний засіб. Але не робіть одразу багато – суміш може зіпсуватись. Також можна придбати готове рідке господарське мило.

Саморобна рідина для миття посуду

Щоби виготовити зручний у використанні гель для посуду, вам знадобляться такі інгредієнти:

  • вода – 0,5 л;
  • господарське мило – 1/8 бруска або 4 столових ложки;
  • рідкий гліцерин – 5 чайних ложок;
  • медичний спирт – 4 столових ложки.

Якщо ви взяли сухе мило для приготування засобу, то подрібніть його і розведіть на водяній бані до гелевої консистенції. Рідкий засіб використовуйте в готовому вигляді. Далі ретельно змішайте всі інгредієнти і перелийте у пляшку з дозатором. Засіб готовий. Якщо хочете ароматизувати рідину, додайте до неї столову ложку спиртової настоянки календули. Ефірні олії у цю суміш додавати не варто.

Паста для чищення посуду

Якщо вам зручніше використовувати пастоподібні субстанції для посуду на дачі, ви можете виготовити практично аналогічний за складом засіб. Для нього знадобляться:

  • гаряча вода – 0,5 склянки;
  • господарське мило – половина бруска;
  • харчова сода – 6 столових ложок.

Подрібніть господарське мило і розпустіть на водяній бані, поступово додаючи воду. Або просто залийте гарячою водою (не окропом) і залиште настоюватись, час від часу помішуючи. Коли мило повністю розчинитись, додайте у нього соду і як слід збийте все віничком або міксером. Має утворитись густа паста, яку зручно зберігати у контейнері з кришкою і використовувати за потреби.

Раніше OBOZ.UA розповідав, які речі потрібно негайно викинути з кухні, щоби не створювати безлад і не захаращувати простір.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом