Дуда розкритикував Туска за слова про відмову Польщі від німецьких репарацій
Дуда розкритикував Туска за слова про відмову Польщі від німецьких репарацій

Дуда розкритикував Туска за слова про відмову Польщі від німецьких репарацій

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що не поділяє позицію прем'єра Дональда Туска про те, що польська влада коли-небудь фактично відмовлялася від свого права на компенсації від Німеччини жертвам нацистських злочинів.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє PAP.

На пресконференції з президентом Албанії Байрамом Беґаєм його запитали про слова прем'єра про те, що "вимушена історією відмова від репарацій не змінює того факту, скільки трагічних втрат у людях, майні, територіях зазнала Польща в результаті нападу Німеччини".

"Я не поділяю позицію, що будь-яка польська влада фактично відмовилася від свого права вимагати компенсацію за шкоду, заподіяну полякам, польській нації та нашій країні під час Другої світової війни", – зазначив Дуда.

За його словами, він "не вірить, що відмова від претензій була зроблена з юридичної точки зору ефективно".

"Якщо прем'єр-міністр погоджується з німецькою позицією, що була якась відмова, то я скажу так: я не погоджуюся", – заявив польський президент.

Він також підкреслив, що Польща "вже давно" чекає на адекватне й гідне вшанування пам'яті жертв війни в Берліні.

Напередодні німецький канцлер Олаф Шольц під час спільної пресконференції з Туском не оголосив очікуваної пропозиції щодо фінансової компенсації ще живим польським жертвам нацистських злочинів, що ускладнило зусилля, спрямовані на потепління відносин між Берліном і Варшавою.

Поки невідомо, чи то німецька сторона не змогла надати конкретну пропозицію, чи то Варшава відхилила німецьку пропозицію як недостатню.

Туск спробував представити цей діалог у позитивному світлі, навіть незважаючи на те, що він стикається з нападками з боку своїх політичних опонентів на батьківщині.

Як повідомляли, поїздка Шольца до Варшави мала на меті покращити відносини між країнами після напруги, що накопичилася за роки перебування при владі партії "Право і справедливість".

Источник материала
Поделиться сюжетом