Гонитва за ШІ нагадує фондовим експертам США про вибух "бульбашки доткомів"
Гонитва за ШІ нагадує фондовим експертам США про вибух "бульбашки доткомів"

Гонитва за ШІ нагадує фондовим експертам США про вибух "бульбашки доткомів"

Зростання фондових акцій США, підсилене хвилюванням щодо штучного інтелекту, викликає порівняння з бульбашкою доткому двадцять років тому, піднімаючи питання, чи знову ціни не були завищені оптимізмом щодо революційної технології.
Лихоманка штучного інтелекту в поєднанні зі стійкою економікою та вищими доходами підняла індекс S&P 500, до нових рекордів цього року після пробігу понад 50% від мінімуму жовтня 2022 року. Технологічний індекс Nasdaq Composite зріс понад 70% з кінця 2022 року.
Хоча різні показники показують, що оцінка акцій і активність інвесторів ще не досягли піка, досягнутого на рубежі століть, схожість легко помітити. Невелика група великих технологічних акцій, включаючи виробника AI-чіпів Nvidia, символізують сучасний ринок, нагадуючи про «чотирьох вершників» кінця 1990-х: Cisco, Dell, Microsoft і Intel.
Запаморочливий ріст акцій Nvidia, які зросли майже на 4300% за останні п’ять років, викликав спогади про те, як виробник мережевого обладнання Cisco згідно з порівнянням BTIG двох акцій, протягом п’яти років ціна акції зросла приблизно на 4500%, аж до піка в 2000 році.
Оцінки також зросли, хоча багато технологічних чемпіонів, здається, перебувають у набагато кращому фінансовому стані, ніж їхні колеги з дот-комів кінця 1990-х і початку 2000-х років. Інші показники, такі як оптимізм інвесторів, ще не досягли бурхливих висот початку століття.
Занепокоєння полягає в тому, що сплеск, керований штучним інтелектом, закінчиться так само як і бум доткомов – епічним крахом. Зроставши майже в чотири рази за трохи більше ніж три роки, Nasdaq Composite впав майже на 80% від свого піка в березні 2000 року до жовтня 2002 року. S&P 500, який подвоївся за аналогічний проміжок часу, впав майже на 50% за цей період.
Хоча деякі інтернет-акції, такі як Amazon вижили і зрештою процвітали, інші так і не відновилися.
«Ніхто точно не знає, що станеться зі штучним інтелектом», — сказав Самір Самана, старший стратег глобального ринку в Wells Fargo Investment Institute, зазначивши таку ж невизначеність щодо кінцевих довгострокових переможців.
Повторюючи бум доткомов, сектор інформаційних технологій збільшився до 32% від загальної ринкової вартості S&P 500, що є найбільшим відсотком з 2000 року, коли він піднявся майже до 35%, згідно з LSEG Datastream.
Источник материала
Поделиться сюжетом