Китайські вчені створили робота з людським мозком: який вигляд має "жива машина"
Китайські вчені створили робота з людським мозком: який вигляд має "жива машина"

Китайські вчені створили робота з людським мозком: який вигляд має "жива машина"

Китайські вчені створили робота, схожого на Франкенштейна, який працює від крихітного людського мозку, що стало першим у своєму роді подвигом. Робот працює, використовуючи вирощений в лабораторії органоїд мозку, масу клітин і комп’ютерний чіп, який взаємодіє з нервовою системою.

Як повідомляє MailOnline, він був описаний як "мозок на чіпі", який функціонує як людський мозок за допомогою датчиків і алгоритму на основі штучного інтелекту, що спонукає робота рухатися, хапати предмети та уникати перешкод.

Для створення штучного мозку команда китайських вчених використовувала стовбурові клітини – тип клітин, які утворюють мозкову тканину в організмі. За їх словами, цей мозок демонструє ознаки інтелекту, подібні до людського мозку, автономно рухаючись своїми кінцівками, і це може призвести до методів відновлення пошкодженої кори головного мозку людини та створення інших методів лікування неврологічних розладів.

Вчені з Університету Тяньцзіня створили машину, використовуючи інтерфейси мозок-комп’ютер (BCI – brain-computer interfaces), які поєднують електричні сигнали, що виходять від мозку, з комп’ютерними чіпами.

Цей інтерфейс є тією ж системою, що використовувалася для створення чіпа Neuralink Ілона Маска, який був імплантований у мозок пацієнта, що дозволяє йому керувати комп’ютером за допомогою розуму. Пристрій Neuralink працює від спеціального чіпа в імплантаті, який обробляє сигнали та передає їх на комп’ютер через стандартне з’єднання Bluetooth.

Однак китайські дослідники не поділилися, як вони передають сигнали своєму органоїду. Команда сказала, що технологія все ще стикається з "вузькими місцями, такими як низька зрілість розвитку та недостатнє постачання поживними речовинами", які зазвичай включають антиоксиданти, волокна та мінерали.

Коли органоїди були щеплені в мозок, вони встановили функціональний зв’язок під час обробки ультразвуком низької інтенсивності. Ультразвукова стимуляція низької інтенсивності відновлює людські тканини, утворюючи нейрони, які надсилають повідомлення з мозку, щоб робот міг рухатися автономно.

Дослідники пояснили, що робот не має очей і реагує лише на електричні та сенсорні сигнали, які надсилають нейрони.

Дослідження все ще перебуває на ранніх стадіях розробки, і залишається незрозумілим, чи можна коли-небудь використовувати органоїди для відновлення або реконструкції пошкоджених тканин мозку.

Источник материала
Поделиться сюжетом