8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Крихітні хірурги. Мурахи проводять ампутації, щоб врятувати життя пораненим родичам
Крихітні хірурги. Мурахи проводять ампутації, щоб врятувати життя пораненим родичам

Крихітні хірурги. Мурахи проводять ампутації, щоб врятувати життя пораненим родичам

Дослідники виявили, що крихітні комахи можуть проводити ампутації пораненим товаришам по гнізду.

Мурахи є одним із найчисленніших родин комах на планеті. Раніше вчені вже помічали, що мурахи здатні лікувати рани товаришів по гнізду, проте в новому дослідженні вчені виявили щось більше — схоже, комахи проводять життєво важливі ампутації, чого раніше не було помічено, пише The Guardian.

Дослідження було проведене командою з Університету Лозанни й вчені вважають, що воно є першим прикладом того, як тварини, крім людини, ампутують кінцівки родичам, щоб запобігти поширенню інфекції.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами першого автора дослідження, доктора Еріка Франка, найцікавішим виявилося те, що комахи, схоже, адаптують лікування до місця травми. У такий спосіб учені дійшли висновку, що мурахи здатні певною мірою діагностувати рани та лікувати їх відповідним чином, щоб максимізувати виживання поранених родичів.

Під час дослідження вчені нанесли порізи флоридським мурахам-теслярам (Camponotus floridanus) на правій задній кінцівці, а потім протягом тижня спостерігали за реакцією їхніх товаришів по гнізду. Результати показують, що у 13 із 19 мурашок із травмами стегнової кістки або стегна провели ампутацію їхні ж товариші по гнізду. При цьому кінцівки були відрубані в ділянці вертлюга — з'єднання з тазовою кісткою.

Вчені спостерігали, як родичі по гнізду починали зализувати рану, а потім просувалися ротовим апаратом по пошкодженій кінцівці, поки не досягали вертіла. Після цього мурахи починали неодноразово кусати травмовану ногу, поки вона не була відрізана. Водночас результати показують, що у 9 мурах із травмами гомілки ампутації не спостерігалися. Замість цього родичі по гнізду лише надавали догляд за ранами у вигляді їх зализування.

Пізніше вчені повторили експеримент, але вже з використанням мурах з інфікованими ранами — результати виявилися аналогічними. Результати також показали, що ізольовані мурахи з інфікованими ранами насправді помирають значно частіше, ніж комахи зі стерильними ранами. Але їхня виживаність значно поліпшувалася, якщо поранених мурах або повертали в їхні колонії, або вчені самостійно ампутували комахам кінцівки. Зазначимо, що ампутації були ефективні лише в тому разі, коли йшлося про поранення стегна.

Спочатку вчені не розуміли, чому ампутації проводять лише в разі поранень стегна, але пізніше вчені виявили, що в цьому разі травми пов'язані з пошкодженням структур, що перекачують речовину, подібну до крові, по тілу мурах. На жаль, у результаті інфекції гомілки поширювалися по всьому тілу набагато швидше, ніж інфекції стегна, а це означає, що ампутація першої мало вплинула на поліпшення виживання.

Дослідники зазначають, що найчастіше мурахи отримують поранення в територіальних суперечках із сусідніми колоніями, але лікування поранених, схоже, приносить користь. Спостереження показують, що приблизно 10-11% мурах, які вирушають на полювання або в пошуках їжі, мають травми.

Раніше Фокус писав про те, що вчені перетворили мурах-солдатів на збирачів: як їм це вдалося.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом