Морські дрони СБУ змінили уявлення про війну на морі. Зараз їх вивчають у НАТО
Морські дрони СБУ змінили уявлення про війну на морі. Зараз їх вивчають у НАТО

Морські дрони СБУ змінили уявлення про війну на морі. Зараз їх вивчають у НАТО

Як НАТО готується до війни на морі.

Будь-яку нову війну аналізують у штабах усіх армій і спецслужб світу. Тим більше війну такого масштабу, як та, що зараз триває в Україні. При цьому кожна війна вносить у військову науку нові акценти. Про те, що збройні конфлікти майбутнього будуть "війнами дронів", говорили давно. Однак несподіванкою стало й те, як змінилася війна на морі. НАТО, як стало відомо цього тижня, активно вивчає застосування морських дронів: розробка команди Малюка змінила уявлення про війну на морі.

Заступник командувача Об'єднаного командування сил НАТО у Норфолку (штат Вірджинія, США) контрадмірал Тімоті Генрі заявив, що успішний досвід України щодо знищення значної частини Чорноморського флоту РФ шляхом ефективного застосування морських дронів та інших технологій є предметом вивчення з боку країн НАТО.

Морські дрони – розробка, яка повністю змінила ситуацію на Чорному морі на користь України й уявлення про сучасну морську війну. Українська розробка випередила свій час, і саме тому методику її застосування зараз вивчають провідні спецслужби, флоти й армії всього світу. Успішні атаки на Кримський міст і на десятки кораблів РФ довели ефективність нашої стратегії й тактики.

А ще ж є і фінансовий аспект. Морські дрони в сотні разів дешевше за кораблі Чорноморського флоту РФ. Однак це не завадило саме дронам кардинально змінити ситуацію на Чорному морі. Причому, коли ми говоримо про розробку СБУ, то Sea Baby – це не просто дрон, а багатоцільова платформа, яка також може виконувати дистанційне мінування і стріляти із системи залпового вогню "Град".

Минулого тижня про морські дрони написала The Wall Street Journal. Кинулася в око цитата інженерів-розробників із СБУ: "Ми робимо багато речей, які не робив ніхто у світі". Судячи з того, наскільки активно в Північноатлантичному альянсі взялися вивчати морські дрони, в українських інженерів на цей раз є всі підстави для подібних заяв.

Источник материала
loader
loader