На Київщині виявлено сказ у домашньої тварини
На Київщині виявлено сказ у домашньої тварини

На Київщині виявлено сказ у домашньої тварини

Як повідомили у РДА, захворіла домашня собака у селі Фурси. Очевидно, господарі не вакціонували пса вчасно, як це роблять раз на рік.

Наразі в громаді проводять безкоштовне щеплення домашніх тварин. Фахівці звернулись до людей з вимогою щепити чотирилапих. Сказ є гострим інфекційним захворюванням тварин та людей.

Хвороба передається при укусах скаженою твариною (90% випадків) або попаданні її слини на пошкоджену шкіру чи слизові оболонки (10% випадків). Інфіковану тварину вирізняє агресія, посилене слиновиділення, боязнь води, світла.

Небезпека спричинена нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком запалення головного мозку зі швидким ураженням центральної нервової системи.

У разі несвоєчасного проведення профілактичних щеплень та зволікання з наданням медичної та ветеринарної допомоги смерть людини та тварини неминуча.

Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини.

У разі відсутності допомоги й своєчасного лікування — летальність сказу сягає 100%.

Інфікуватися можна через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

Інкубаційний період у людини триває від 7 днів до 3 місяців. Першими симптомами є поколювання та свербіння в місці укусу. Вже за декілька днів розвиваються інші неврологічні симптоми:

  • дратівливість та агресивність;
  • хаотичні рухи та збудження;
  • розгубленість, галюцинації;
  • м’язові спазми і незвичайні пози;
  • судоми;
  • слабкість або параліч (коли людина не може перемістити частину тіла);
  • надзвичайна чутливість до яскравого світла, звуків або дотику;
  • вироблення надміру слини, м’язові спазми в горлі, утруднене ковтання;
  • страх задихнутися, гідрофобія (водобоязнь).

На стадії виражених неврологічних симптомів, шанси врятувати пацієнта є дуже низькими.

Для захисту від хвороби необхідна медична допомога та курс антирабічних щеплень з 5 уколів:

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Вона ефективна у разі проведеного курсу щеплень при ранньому та негайному зверненні за медичною допомогою та розпочатому курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення.

Пам’ятайте: медицина на сьогоднішній день не має методів та засобів лікування сказу. Тільки своєчасне щеплення ваших улюбленців захистить їх та Вас від цієї смертельної інфекції.

Популярні новини зараз
У Києві на сільськогосподарських ярмарках заборонили продаж продуктів, які швидко псуються Хірурги з Франції протягом тижня допомагали лікарям Охматдиту проводити операції та обмінювались досвідом Суд виніс рішення у справі ДТЕК проти мешканця Київщини, де останньому нарахували понад ₴285 тис. боргу На вбитій жінці під Києвом виявили 21 ножове поранення - на Київщині орудує маніяк?
Показати ще

Білоцерківська міська державна лікарня ветеринарної медицини проводить безплатне щеплення домашніх тварин проти сказу. Адреса: міста Біла Церква, вулиця Товарна, 27. Тел.: 6-10-23, 6-53-34.

Источник материала
Поделиться сюжетом