На півдні Африки знайдено два нові види "чарівних" грибів: їх використовують цілителі
На півдні Африки знайдено два нові види "чарівних" грибів: їх використовують цілителі

На півдні Африки знайдено два нові види "чарівних" грибів: їх використовують цілителі

Дослідники зазначають, що ця знахідка стала першим свідченням того, що галюциногенні гриби традиційно використовуються в Африці.

Два нових види психоактивних грибів роду Psilocybe було виявлено й описано в південній Африці, внаслідок чого список відомих галюциногенних видів, що мешкають в Африці, розширився до шести, пише PHYS.org.

Дослідники зазначають, що рід Psilocybe є одним із найвідоміших і добре вивчених видів психоактивних грибів у світі: загалом описано близько 140 видів. Тепер на півдні Африки відкрито й описано ще два види, які дістали назву Psilocybe ingeli й Psilocybe maluti.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Вид Psilocybe ingeli був уперше виявлений у 2023 році цивільним мікологом-самоучкою. Водночас вид Psilocybe maluti було вперше виявлено ще 2021 року Даніелою Малдер, яка сфотографувала невідомий гриб, а потім відправила фото для ідентифікації Ендрю Кілліану, провідному цивільному мікологу південної Африки.

Далі зразки були передані дослідникам з Університету Каліфорнії, де вони секвенували та проаналізували їхню ДНК у лабораторії. У своїй статті дослідники також зазначають, що гриби Psilocybe maluti традиційно використовуються місцевими цілителями басуто гірського королівства Лесото. За словами авторів дослідження, це єдине зареєстроване свідчення, передане з рук у руки, що галюциногенні гриби традиційно використовуються в Африці.

Єдину колекцію Psilocybe ingeli було виявлено у Квазулу-Натале, що росте на пасовищах
Фото: Cullen Taylor Clark

За словами цивільного міколога і співавтора дослідження Каллена Тейлора Кларка, про традиційне використання грибів цілителями він дізнався в межах масштабнішого проєкту з документування використання грибів корінними народами Африки.

Тепер вчені вважають, що насправді існує більше південноафриканських видів грибів, а тому буде потрібно залучити більше цивільних мікологів, щоб виявити та описати їх. Дослідники зазначають, що обидва нові види були виявлені цивільними вченими, а тому вчені вважають, що їхнє сприяння дасть змогу зробити більше відкриттів.

Раніше Фокус писав про те, що вчені пропонують відправляти астронавтів у космос із психоделіками.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом