Найпотужніший за 20 років. Супутники зняли видовищне відео урагану на Карибах
Найпотужніший за 20 років. Супутники зняли видовищне відео урагану на Карибах

Найпотужніший за 20 років. Супутники зняли видовищне відео урагану на Карибах

Супутники спостерігають за ураганом Берил, який проливає руйнівний дощ і вітри на карибський острів Карріаку в Гренаді, куди він обрушився в понеділок 1 липня. Цей ураган вже має 5-й ступінь небезпеки – востаннє шторм такої категорії в цю пору року в регіоні фіксували у 2005 році.

Кадри, зроблені з місця розташування супутника приблизно в 35 785 кілометрів над екватором Землі, показують шторм, що б’є по групі островів в Атлантичному Карибському морі, відомих як Навітряні острови, до яких входять Гренада, Сент-Вінсент, Мартініка та скупчення малих островів під назвою Гренадіни, пише Space.com.

"Сьогодні ми пролетіли прямо над вершиною урагану "Берил". Дивлячись за допомогою об’єктива 50–500 мм, я відчував моторошне відчуття та високий рівень хвилювання, пов’язаного з погодою", – написав Метью Домінік, астронавт NASA, який зараз перебуває на МКС у рамках місії SpaceX Crew-8, у дописі на платформі X.

Брайан Макнолді, дослідник тропічної метеорології з Університету Маямі, говорить, що вода в океані є найвищою за всю історію спостережень для цієї пори року. Саме ці води, пояснив Макнолді, підживлюють Берил.

"Це серйозна загроза, дуже серйозна загроза. Берил є надзвичайно небезпечним і рідкісним ураганом для цієї пори року в цьому районі", – говорить фахівець з ураганів Майкл Лоурі.

Сезон ураганів в Атлантиці триває з 1 червня до 30 листопада. Проте зазвичай такі сильні урагани з'являються ближче до середини літа, початку серпня. Берил з'явився раніше термінів і став раннім ураганом 5-ї категорії за всю історію спостережень.

"Зараз ураган Берил належить до категорії 5, найраніший такий шторм в історії. На цьому вражаючому відео видно, як берил бурлить сьогодні в Карибському морі", – підписали відео, опубліковане на сторінці NOAASatellites в соціальній мережі Х.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що астронавти МКС були змушені годину сидіти в укритті через російський супутник, який розвалився на понад 100 частин.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом