Речами чи речима? Як правильно сказати українською
Речами чи речима? Як правильно сказати українською

Речами чи речима? Як правильно сказати українською

Українська мова досить багата на паралельні форми слів, які вживаються на мовленні одночасно. Наприклад, можна сказати "зал", а можна "зала", і помилки в цьому не буде.

Але не всі паралельні форми, які побутують у мовленні, є граматично правильними. Як вказує Telegram-канал "Correctarium — Українська мова", плутанина часто виникає, зокрема з орудним відмінком іменника "речі". Подумайте, як саме скажете ви: речами чи речима?

Така заплутаність може виникати через схожість даного слова з іменниками "очі" та "плечі". Але в орудний відмінок їх треба ставити по-різному. І на це є досить чітка причина.

Слова "очі" та "плечі" належать до 2 відміни іменників, її твердої групи, адже в однині мають чоловічий рід та закінчення на -о (око) та -е (плече). Тому в орудному відмінку вони мають форму "очима" та "плечима".

А от "речі" — це 3 відміна, адже в однині воно має жіночий рід (річ) та нульове закінчення. Якщо поставити таке слово в орудний відмінок, воно матиме форму "речами". Так само як "ніч – ночами", "зустріч – зустрічами", "піч – печами". Ці слова за потреби можна використовувати, як перевірочні.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як змінюється значення слова "гладкий" залежно від наголосу.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом