Слони зберігають велику таємницю: використовують секретний спосіб спілкування, який люди не можуть підслухати
Слони зберігають велику таємницю: використовують секретний спосіб спілкування, який люди не можуть підслухати

Слони зберігають велику таємницю: використовують секретний спосіб спілкування, який люди не можуть підслухати

Дослідники виявили, що слони здатні відправляти дуже гучні повідомлення на кілометри, але ми ніколи не зможемо їх почути.

Земля є домівкою для безлічі видів тварин і деякі з них особливо цікаві вченим. Наприклад, слони, які є вельми соціальними тваринами, ховають своїх родичів і навіть називають їх по іменах. Але вони також зберігають велику таємницю, яку розгадали вчені, пише IFLScience.

Дослідники виявили, що слони використовують секретну мову, яку люди не здатні підслухати. Тварини можуть відправляти гучні повідомлення на багато кілометрів, але ми навряд чи помітимо їх.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Ці "чарівні повідомлення" відомі науці як інфразвук — по суті, він є протилежністю ультразвукових шумів. Зазначимо, що обидва ці звуки грають із частотою, яка може бути надто низькою або надто високою для того, щоб наші вуха могли її виявити.

Це вміння не унікальне для тваринного світу. Наприклад, кажани використовують ультразвук. Водночас слони використовують свої гігантські органи для отримання інфразвуку, що дозволяє їм спілкуватися на величезних відстанях. На щастя, вчені розкрили цю таємницю і зрозуміли, як саме тварини видають ці звуки. Дослідники виявили, що це трохи схоже на те, як люди розмовляють або співають.

Ці низькочастотні звуки, звані "інфразвуками", можуть поширюватися на кілька кілометрів і надають слонам "приватний" канал зв'язку, який відіграє важливу роль у складному соціальному житті слонів. Зазначимо, що вчені вже давно знали, що слони здатні видавати інфразвуки, проте не розуміли, як вони це роблять.

Пізніше дослідження показало, що тварини, схоже, маніпулюють своїми голосовими зв'язками, щоб виробляти низькочастотні вібрації. Команді вдалося розкрити секрет слонів, коли вони видалили гортань тварини, яка померла природною смертю. Далі в лабораторних умовах учені змогли відтворити звук, який видають слони.

Коли слони спілкуються за допомогою низькочастотного інфразвуку, вони ефективно досягають цього за допомогою співу, але їхня величезна гортань дозволяє їм досягати нот, які ми навряд чи колись почуємо.

Зазначимо, раніше одна з альтернативних теорій припускала, що слони видають інфразвуки за допомогою процесу схожого на муркотіння. Як би не було кумедно думати про слонів як про гігантських шкірястих кішок, це виявилося не так.

Раніше Фокус писав про те, що вчені виявили щось дивовижне в поведінці африканських слонів.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом