Тайвань звинуватив Китай у захопленні рибальського судна, яке працювало у тайванській протоці
Тайвань звинуватив Китай у захопленні рибальського судна, яке працювало у тайванській протоці

Тайвань звинуватив Китай у захопленні рибальського судна, яке працювало у тайванській протоці

Влада Тайваню заявляє, що берегова охорона Китаю захопила тайванське рибальське судно, яке працювало біля узбережжя Китаю поблизу контрольованого Тайванем острова, і доставила його в китайський порт.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначаєтсья, що берегова охорона Китаю захопила риболовецьке судно, коли воно працювало поблизу керованих Тайванем островів Кінмень. Тайвань відправив свої кораблі на допомогу і закликав Китай звільнити судно, але отримав попередження не втручатися. Тайванські кораблі відступили, щоб уникнути конфлікту, і судно було доставлене до китайського порту.

Як пише Reuters, високопоставлений тайванський чиновник, поінформований про ситуацію, повідомив, що тайванське судно увійшло в китайські води та працювало під час китайського періоду заборони на вилов риби, додавши, що Тайвань зв’яжеться з Китаєм і закликатиме його якнайшвидше звільнити рибалок.

Загострення відносин між Китаєм і Тайванем: що відомо

27 грудня 2023 року китайський лідер Сі Цзіньпін заявив, що «возз'єднання» Китаю з Тайванем «неминуче». Він додав, що «у цьому полягає головний національний інтерес, і цього бажає народ», а в новорічному зверненні до народу зазначив, що Китай «безсумнівно возз'єднається».

Напруженість навколо Тайваню стала однією з тем розмови на зустрічі лідерів США і Китаю Джо Байдена і Сі Цзіньпіна 15 листопада.

Тоді, за даними CNN, Сі Цзіньпін сказав Байдену, що США мають «вжити реальних дій, щоб виконати своє зобов’язання не підтримувати «незалежність Тайваню».

Він також закликав США припинити озброювати Тайвань і підтримати «мирне возз'єднання» Китаю.

6 січня Міністерство оборони Тайваню звинуватило Китай у загрозі авіаційній безпеці та веденні психологічної війни проти населення острова через запуск повітряних куль за кілька днів до виборів.

13 січня на виборах президента Тайваню переміг прозахідний кандидат Лай Цинде, який підтримує незалежність острова.

25 січня спікер міністерства оборони Китаю У Цянь заявив, що Тайвань «ніколи не буде незалежною державою».

5 березня прем'єр Китаю Лі Цян виключив формулювання про «мирне возз'єднання» з Тайванем у новій урядовій доповіді. Хоча раніше такі заяви були регулярно.

20 березня глава Індо-Тихоокеанського командування США адмірал Джон Акіліно заявив, що Китай нарощує військовий і ядерний арсенали в рекордних масштабах із часів Другої світової війни, готуючись до вторгнення на острів Тайвань до 2027 року.

Источник материала
Поделиться сюжетом