У Білорусі заочно засудили 20 «аналітиків Тихановської»
У Білорусі заочно засудили 20 «аналітиків Тихановської»

У Білорусі заочно засудили 20 «аналітиків Тихановської»

У Білорусі заочно засудили 20 осіб, яких білоруський режим називає «аналітиками Світлани Тихановської».

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Як зазначається, розгляд справи в межах так званого спеціального провадження (тобто провадження щодо людей, які перебувають за межами країни) відбувався з 31 травня 2024 року в Мінському районному суді.

До списку «аналітиків Тихановської» увійшли білоруські політологи, журналісти, аналітики, які перебувають за межами Білорусі, в тому числі не пов’язані з лідеркою білоруської опозиції Світланою Тихановською.

Серед них - один з найближчих радників Тихановської Олександр Добровольський, її прессекретар Анна Красуліна, директор "Білоруської ініціативи" при британському Королівському інституті міжнародних відносин Chatham House Григорій Астапеня, науковий співробітник університету у Страсбурзі Євген Крижановський, аналітик Технічного університету Віргінії Катерина Шматіна, журналіст білоруської служби Радіо Свабода Юрій Дракахруст та інші експерти. 

Суд визнав підсудних винними, зокрема, у "змові з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом; вступі до екстремістського формування; сприянні публічним закликам до дій, спрямованим на заподіяння шкоди національній безпеці; пособництві у вчиненні дій, спрямованих на розпалювання соціальної ворожнечі".

Добровольського також визнали винним у "керівництві екстремістським формуванням".

Фігурантів засудили до ув'язнення на строк від 10 років до 11,5 року та штрафів. 

Як повідомлялося, раніше Мінський міський суд заочно призначив старшому раднику з міжнародних відносин опозиціонерки Світлани Тихановської Франаку Вячорці 20 років колонії посиленого режиму у справі про заклики до захоплення влади.

Теги по теме
Беларусь Суд
Источник материала
Поделиться сюжетом